D66 en VVD willen dat Groningen formeel afstand neemt van Moermansk

nieuws

Volgens de raadsfracties van D66 en VVD blijft het te stil vanuit de gemeente Groningen over de stedenband van de stad met het Russische Moermansk. De partijen willen dat de gemeente officieel afstand neemt van de Russische havenstad.

“In deze tijd is het niet passend dat de naam van Groningen verbonden is aan een Russische stad zoals Moermansk”, aldus D66-fractievoorzitter Tom Rustebiel. “Moermansk is niet zomaar een Russische stad. De Noordelijke Vloot, één van de vier vloten van de Russische marinevloten, heeft er zijn thuisbasis.”

Volgens de fracties moet de gemeente wel vast blijven houden aan de activiteiten op het gebied van cultuur, onderwijs en mensenrechten. “Die lijken hun waarde te hebben voor de inwoners van Moermansk, die ook niet om deze oorlog gevraagd hebben”, vervolgt Tom Rustebiel. De fracties willen daarom weten of het mogelijk is om formeel afstand te nemen van Moermansk, zonder dat onderliggende projecten meteen in het geding komen.