Camping De Fruitberg in Onnen wordt natuurcamping (update)

nieuws
Foto: google maps

Camping De Fruitberg in Onnen wordt de komende periode omgetoverd tot een natuurcamping. De locatie kent een roerig verleden. Dat meldt de wijkwebsite onnen.nu.

Het campingterrein is gekocht door Bas en Annemiek. Die zijn van plan om er een natuurcamping te realiseren die volgend jaar in bedrijf moet gaan. De bedoeling is dat dit jaar wordt aangegrepen om alles op orde te brengen. De afgelopen weken is er al veel werk verzet. Zo is er veel rommel opgeruimd. De komende weken wil men de woekering van bosschages en struiken aanpakken. Dit gebeurt in overleg met buren en betrokken instanties.

Landschapsbeheer
Landschapsbeheer Groningen gaat maandag 14 maart starten met werkzaamheden op de camping. Na een uitgebreide flora- en faunascan door een ecoloog van Landschapsbeheer Groningen zal een aantal houtwallen en -singels gedund worden. Hiermee wordt licht en ruimte gecreëerd voor nieuwe en jonge aanplant en zullen de elementen meer biodivers worden. Een deel van de gedunde elementen wordt opnieuw aangeplant met inheemse beplanting, voor een grotere variatie aan soorten. De werkzaamheden vinden plaats in het kader van het project ‘Herstel houtwallen en hagen Haren’. Door deze werkzaamheden worden zowel de natuur- als cultuurhistorische waarden in het gebied verhoogd.

De Fruitberg
Camping De Fruitberg was van 2013 tot 2017 in gebruik als locatie van het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Daarvoor was het terrein ook in gebruik als campingterrein, hoewel de toenmalig eigenaar het terrein graag om wilde toveren tot Onnerstaete, een park met luxe villa’s. De gemeente Haren ging daar echter niet in mee omdat bebouwing in een kwetsbaar landschap ongewenst is.