Vergeet-mij-nietjes uit Leeuwarden naar Den Haag voor behoud kinderhartcentrum UMCG

nieuws
Foto: MrGajowy via Pixabay

Drie Leeuwarder raadsleden en twee leerlingen van gymnasia in de Friese hoofdstad reizen dinsdag naar Den Haag om zo’n vierhonderd ondertekende zakjes met vergeet-mij-nietjes te overhandigden aan Tweede Kamerleden. Daarmee willen de Leeuwarders aandacht vragen voor het behoud van het kinderhartcentrum in het UMCG in Groningen.

Volgens Omrop Fryslân worden de bloemenzaadjes aangeboden aan Kamerleden Corine Ellemeet (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA). Ook de Friese hoofdplaats maakt zich ernstige zorgen over de zorgkwaliteit in Noord-Nederland, waneer het kinderhartcentrum haar deuren moet gaan sluiten. Eerder deze maand nam de gemeenteraad van Leeuwarden een motie aan, waarin het oproept  tot behoud van het centrum.

De actie draait volgens de Leeuwarder raadsleden echter niet alleen om het centrum in Groningen. De vergeet-mij-nietjes staan volgens de raadsleden symbool voor de belangen van Noord-Nederland, die volgens de Leeuwarder volksvertegenwoordigers nogal eens worden vergeten.

Minister Kuipers wil dat de kinderhartchirurgie over enkele jaren alleen nog plaatsvindt in het UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam. Tegen het besluit is in de noordelijke provincies geprotesteerd, onder meer door de politiek en patiënten. De laatste groep vreest straks uren langer te moeten reizen voor een ziekenhuisbezoek. Een petitie tegen de sluiting werd meer dan 250 duizend keer getekend. De Tweede Kamer praat half februari over de plannen.

Op donderdag 17 februari praat de Tweede Kamer over het voornemen van de minister. Dan wordt hoogstwaarschijnlijk duidelijk of Kuipers de plannen om het hartcentrum te sluiten mag doorzetten of niet.

Deel dit artikel: