OM eist tien jaar cel voor doodslag ex-partner aan Briljantstraat

nieuws
Foto: Joey Lameris (112 Groningen)

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat Remy Y. (de verdachte van het doden van een 46-jarige vrouw aan de Briljantstraat in Groningen) tien jaar de cel in.

In eerste instantie wilde het OM Y. veroordeeld zien voor moord. Maar omdat de verdachte handelde in een ‘ogenblikkelijke gemoedstoestand’, stelde het OM het misdrijf bij naar doodslag. Daarnaast stelt het OM vast dat Y. lijdt aan een ‘aanpassingsstoornis’ en stemmingswisselingen en sombere stemmingen zijn geconstateerd.

Y. had een langdurige relatie met de vrouw, de 46-jarige Cindy Woo. Twee maanden voor de doodslag op Woo eindigde de relatie. Daarop volgden stakingsacties van Y. Toen voor de verdachte duidelijk werd dat Woo een nieuwe relatie had, werd de man wanhopig, waarna zijn gedrag escaleerde. “Hij heeft nare berichten naar haar gestuurd, is aan de deur geweest, heeft met zelfmoord gedreigd”, zo leest het OM. “En dan op de fatale maandag verschaft hij zichzelf stiekem toegang tot haar woning, overvalt haar met zijn aanwezigheid, dwingt haar met geweld de pincode van haar telefoon af te geven en raakt dan buiten zichzelf van wat hij daarin leest.”

Vervolgens ontstond een worsteling, waarna Y. Woo wurgde. Woo overleed enkele dagen later aan het letsel wat zij hieraan overhield.

“Hoe pijnlijk en moeilijk misschien ook, maar verdachte had de wens van het slachtoffer moeten respecteren”, aldus de officier van justitie.  “Hij had haar met rust moeten laten, zodat hij zelf ook tot rust had kunnen komen. Als hij dat had gedaan en al het andere niet, dan hadden haar dierbaren haar nog in hun midden gehad. Dit reken ik de verdachte aan.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.