Martini Ziekenhuis over sluiting kinderhartcentrum: ‘Verschil in overlevingskans onaanvaardbaar’

nieuws

De sluiting van het (kinder)hartcentrum in het UMCG levert een onnodig groot verschil op tussen Noord- en Oost-Nederland in de overlevingskansen voor patiënten die acute zorg nodig hebben. Dat schrijft het Martini Ziekenhuis in een brief, die dinsdag namens twaalf regionale ziekenhuizen is verstuurd aan minister Kuipers van Volksgezondheid.

Ook het Martini Ziekenhuis roept Kuipers op om het besluit van zijn voorganger (Hugo de Jonge) te heroverwegen. “Het UMCG is in Noord- Oost Nederland het enige academisch centrum en voor veel patiënten met zeldzame of complexe aandoeningen de enige verwijsoptie”, schrijft Martini-topman André Postema.

“In dit kader is het een onmisbare schakel. Het UMCG is het enige centrum in de regio waar voor ernstig zieke kinderen IC-zorg kan worden geboden”, vervolgt Postema, namens de twaalf ziekenhuizen. “Voor de acute zorg voor kinderen is deze zorgfaciliteit in de directe nabijheid voor ons van levensbelang. Toegang tot dergelijke zorg moet in alle regio’s in Nederland geborgd zijn, zo ook in de onze.”

De ziekenhuizen die de brief ondertekenden staan in Drachten, Sneek, Leeuwarden, Heerenveen, Assen, Veendam, Stadskanaal, Hogeveen, Emmen, Enschede, Zwolle, Deventer, Almelo en Hengelo en Hardenberg.