Liveblog Storm Eunice (gesloten) – Hortus voorlopig gesloten vanwege schade

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Storm Eunice raast vanaf vrijdagmiddag in alle hevigheid over Groningen. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

 • Groningen ruimt zaterdag de schade op. Op diverse plekken is er forse schade ontstaan
 • De Groningse brandweer meldt dat er zeker driehonderd schademeldingen zijn binnengekomen
 • Een automobilist is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk op de N361 nadat deze op een boom botste.
 • Sinds zaterdagmiddag 17.00 uur is er weer beperkt treinverkeer mogelijk richting Zwolle, de treinen van Arriva rijden nagenoeg allemaal weer, weggebruikers wordt gevraagd voorzichtig te zijn
20 februari 2022 00.00:

Dit liveblog wordt gesloten. Verdere eventuele updates over de gevolgen van de storm worden meegenomen in onze reguliere berichtgeving

19 februari 2022 23.25:

Pas op voor wiebelbomen en loshangende taken. Daarvoor waarschuwt Het Groninger Landschap. Volgens de natuurorganisatie is er door de storm flink wat schade ontstaan in de bossen. Bomen zijn omgegaan en taken zijn naar beneden gevallen. Daarnaast dreigen er nog bomen om te gaan vallen. “Het is levensgevaarlijk in de bossen.”

19 februari 2022 20.51:

De Hortus Botanicus in Haren is voorlopig gesloten. Dat schrijft men op sociale media. “Vanwege stormschade is het niet verantwoord om in de tuinen te lopen”, schrijft men op sociale media. Uit foto’s blijkt dat de ommuring van de Chinese Tuin is geraakt door meerdere bomen.

19 februari 2022 20.31:

Ongeveer twee uur. Zo lang heeft de eerste trein vanuit Leeuwarden er vanochtend over gedaan om in Groningen te komen. De machinist kreeg van de treindienstleider toestemming om met maximaal 40 kilometer per uur naar de Martinistad te rijden. Er mocht niet sneller gereden worden omdat er nog geschouwd moest worden. Wat de machinist tegen kwam? “Een overwegboom met een gebroken topje, een kapot hekje naast het spoor, een stopplaats bord dat op het perron lag en een stationsnaambord dat in het spoor lag”, schrijft de machinist op Twitter.

19 februari 2022 18.24:

Schade in het Noorderplantsoen. De Noorderplantsoenbuurt meldt op sociale media dat daar door de storm zeker twee bomen zijn omgevallen. Niemand raakte gewond.

19 februari 2022 18.19:

Het treinverkeer tussen Groningen en Zwolle komt weer mondjesmaat op gang. Rond 17.00 uur werd het baanvak vrijgegeven. Vooralsnog rijden er alleen Sprinters in een halfuurdienst. Intercity’s rijden nog niet. Spoorbeheerder ProRail laat weten dat er in het land op nog maar een beperkt aantal trajecten treinen kunnen rijden omdat de schade erg groot is.

19 februari 2022 18.03:

Dat het nog steeds gevaarlijk kan zijn op de weg wordt zaterdagmiddag duidelijk op de Helper Brink. Daar ging een boom alsnog om en belandde daarbij op een geparkeerd staande auto. De auto raakte zwaar beschadigd.

19 februari 2022 17.37:

Een ongewoon zware storm. Met die woorden blikt OOG-weerman Johan Kamphuis terug op de storm. “Het was zwaarder dan was voorzien. We hebben kennis gemaakt met ongewoon zware en extreme krachten van de elementen. Slechts zelden weet een storm in ons land de windsnelheden zo op te voeren”, laat Kamphuis weten.

19 februari 2022 17.20:

Groningen ruimt de schade op na storm Eunice. Op deze pagina een overzicht in foto’s van de schade die de storm heeft veroorzaakt.

19 februari 2022 16.38:

Een omgewaaide boom heeft de Dr.J. de Graafschool aan het Ina Boudierplantsoen op een haar na gemist. “Het is gelukkig allemaal heel goed afgelopen”, vertelt Nathalie Teunissen van de school. “De boom is voor de school terecht gekomen, en heeft het gebouw net niet geraakt. Er is ook geen schade ontstaan. De boom gaat opgeruimd worden door de gemeente.”

19 februari 2022 16.23:

Forse schade aan een gebouw van het Parcival College aan de Reggestraat. De harde wind trok vrijdagavond een deel van het dakleer weg waardoor water het gebouw in kon stromen. Het systeemplafond was hier niet tegen bestand. Vier lokalen raakten beschadigd en het is nog maar de vraag of de lesruimtes na de voorjaarsvakantie weer ingezet kunnen worden.

19 februari 2022 15.09:

De schade aan winkelcentrum Paddepoel valt mee. Vrijdag aan het einde van de middag belandde een stuk dak op straat. Naar nu blijkt ging het om een stuk dak van een aantal appartementen. “Er is in deze appartementen flinke lekkage ontstaan. Ondanks dat dit deel van het gebouw niet onder onze vereniging valt ben ik vanochtend even bij de bewoners geweest. Op dat moment was men druk bezig om schades op te nemen. Duidelijk was dat bijvoorbeeld de laminaatvloeren zoveel schade hadden, dat ze weggehaald kunnen worden”, vertelt centrummanager Harold Lubberts.

19 februari 2022 14.51:

Doe voorzichtig. Dat is het advies van Rijkswaterstaat aan weggebruikers. Volgens een woordvoerder zijn de wegen op dit moment goed begaanbaar, maar kan er nog wel rommel op het asfalt liggen. “Als je de weg nog op moet, dan adviseren wij om goed op te letten en om twee handen aan het stuur te houden”, vertelt Christiaan Kooistra van Rijkswaterstaat.

19 februari 2022 14.14:

Door de storm is het dak van het kleedkamergebouw van voetbalvereniging Oranje Nassau weggewaaid. “Daarbij zijn ook alle afvoerpijpen en de leidingen van douches en de cv-ketel meegetrokken. Het water loopt naar binnen. Ja, je kunt zeggen dat dit een groot drama is voor ons”, vertelt voorzitter Alex Bolt van de vereniging.

19 februari 2022 13.42:

Schade in de wijk Corpus den Hoorn. Op een foto van nieuwsfotograaf Mike Weening is te zien dat verschillende dakpannen verdwenen zijn.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
19 februari 2022 13.38:

Ga niet het bos in. Die oproep doen natuurorganisaties zaterdag. In natuurgebieden zijn veel bomen omgevallen. Ook is er een kans dat loshangende takken alsnog kunnen gaan vallen. De komende dagen is het voor bezoekers daarom niet veilig om de bossen in te gaan.

19 februari 2022 13.32:

Met de trein naar Zwolle. Rechtstreeks is dat voorlopig nog onmogelijk, maar omdat op andere trajecten het treinverkeer weer hervat wordt, wordt in de reisplanner van de NS wel een toeristische route aangeboden. Zo is het volgens de app mogelijk om via Leer, Rheine en Hengelo naar Zwolle te reizen. Je bent wel iets meer dan vijf uur onderweg.

19 februari 2022 13.22:

Volgens de gemeente Groningen is er in de hele gemeente schade ontstaan. Medewerkers van Stadsbeheer zijn sinds afgelopen nacht druk in de weer om bomen weg te halen. “Op dit moment is men druk bezig om de grootste problemen aan te pakken. Dan moet je denken aan bomen die over wegen of fietspaden liggen, bomen die op huizen gevallen zijn of bomen die om dreigen te vallen. Dus we richten ons nu primair op de veiligheid en de toegankelijkheid”, laat gemeentewoordvoerder Natascha van ’t Hooft weten.

19 februari 2022 12.51:

Ongeveer driehonderd meldingen kreeg de brandweer te verwerken. Brandweerwoordvoerder Geert Walburg kijkt terug op een extreme avond en nacht. Soms met gevaar voor eigen leven gingen brandweerlieden op pad: “Collega’s waren afgelopen nacht bezig om een omgevallen boom in mootjes te zagen. Plotseling hoorden zij een luid gekraak. Toen ze omkeken viel een andere boom om. Gelukkig viel deze boom de goede kant op, maar zulke dingen kunnen ook heel anders aflopen.”

19 februari 2022 12.21:

Er rijden nog altijd geen treinen tussen Groningen en Zwolle. De NS meldt dat dit ook nog wel even kan duren. “Op veel plekken in het land zijn de herstelwerkzaamheden nog in volle gang. ProRail probeert het spoor zo snel mogelijk vrij te maken en eventuele schade te repareren. Echter, de schade aan het spoor is groot. We verwachten daarom dat vandaag nog niet op alle trajecten de normale dienstregeling gereden kan worden. De treinen die kunnen rijden, worden verwerkt in de Reisplanner. Plan uw reis kort voor vertrek”, laat de NS weten.

19 februari 2022 12.11:

Op nagenoeg alle trajecten waar vervoersbedrijf Arriva actief is, rijden de treinen weer volgens de dienstregeling. Problemen zijn er nog op het baanvak Groningen naar Weener. Tussen Groningen en Winschoten rijdt de RE6 een uursdienst. De RS6 tussen Winschoten en Weener rijdt niet, en ook de RS6 Bad Nieuweschans naar Weener komt voorlopig nog te vervallen.

19 februari 2022 10.38:

Een luxeprobleem in de Oosterpoortbuurt. Want wat als de route die je normaal gebruikt wordt geblokkeerd door een omgevallen boom? “We gaan nu met de fiets door het huis om er op uit te kunnen.”

19 februari 2022 10.31:

Ook schade in de Oranjebuurt. Op de Koninginnelaan is door de harde wind een boom omgegaan en op een woning gevallen. Niemand raakte gewond.

Foto: Anja Mulder
19 februari 2022 10.29:

Het KNMI heeft ‘code geel’ voor Groningen ingetrokken. De komende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.

19 februari 2022 10.24:

De NS laat weten dat in de loop van de middag de eerste treinen weer zullen gaan rijden. Rond 12.00 uur wordt er opgestart. Om welke trajecten het gaat, kan de NS nog niet zeggen. Ook zal het gaan om pendeltreinen tussen verschillende plaatsen, en niet om hele trajecten. Spoorbeheerder ProRail is nog altijd druk bezig om schade te repareren en omgevallen bomen te verwijderen.

19 februari 2022 10.06:

Het treinverkeer van Arriva komt mondjesmaat weer op gang. Tussen Groningen en Leeuwarden en tussen Groningen en Winschoten rijden weer stoptreinen. Richting Veendam, Roodeschool, Delfzijl en Weener is nog geen treinverkeer mogelijk.

19 februari 2022 02.49:

Het KNMI heeft voor de provincie Groningen ‘code oranje’ ingetrokken. Ook het weeralarm, code rood, voor de kustprovincies is ingetrokken. Voor Groningen geldt tot 08.00 uur ‘code geel’. Volgens het KNMI is er nog kans op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. De komende uren neemt de wind geleidelijk verder in kracht af.

19 februari 2022 02.34:

Aan de Jacob Schorerstraat in de wijk De Held zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zes woningen ontruimd. “Door de harde wind is het dak van deze woningen gewaaid”, meldt de brandweer. “Niemand is gewond geraakt. De bewoners hebben allen elders onderdak gevonden.”

19 februari 2022 00.41:

Nog altijd lijkt de wind niet te luwen. Op het meetstation in Eelde werden in het begin van de nacht windstoten van 94 kilometer per uur gemeten, op Lauwersoog 105. De zwaarste windstoten worden gemeten in Friesland en in het Waddengebied. In Stavoren en Leeuwarden gaat het om windstoten van 113 kilometer per uur, op Vlieland om 119. Op de Wadden en op de Friese kust staat nog altijd een windkracht 10, in Groningen een windkracht 8 met uitschieters naar 9.

19 februari 2022 00.35:

Een weeralarm, code rood, was passend geweest voor Groningen. Dat schrijft weerman Gerrit Hiemstra op Twitter. Op sociale media reageren veel mensen verontwaardigd. Zij vinden het vreemd dat er voor de provincie Groningen slechts een ‘code oranje’ geldt, terwijl de situatie in de provincie net zo heftig is als in Friesland en Flevoland waar wel een weeralarm geldt. Hiemstra laat weten dat niet het KNMI deze beslissing neemt, maar dat het Weer Impact Team hier voor verantwoordelijk is.

18 februari 2022 23.59:

Door de storm zijn tientallen bomen omgegaan. “Weggebruikers opgelet. Als je toch op pad moet, pas dan je snelheid aan. Op diverse wegen liggen bomen omver. We ruimen dit uiteraard zo spoedig mogelijk op. Let ook op andere obstaksels die de weg op waaien, waaronder op de Ring in Groningen”, laat Rijkswaterstaat weten.

18 februari 2022 23.41:

In de provincie Groningen zijn de afgelopen uren al zeker driehonderd schademeldingen binnengekomen. Volgens de brandweer gaat het in de meeste gevallen om klein leed. Op de N361, ten noorden van de stad, kwam een automobilist om het leven nadat deze tegen een omgevallen boom was gereden. In Appingedam en Warffum zijn daken van huizen gewaaid. En in Ter Apel waaide een gevel uit een huis. De woning raakte onbewoonbaar.

18 februari 2022 23.10:

Voor de provincie Groningen geldt op dit moment nog altijd een ‘code oranje’. Deze weerwaarschuwing blijft nog tot 03.00 uur komende nacht van kracht. Via sociale media vragen veel mensen zich af waarom er voor de provincie niet een weeralarm, code rood, is afgegeven omdat het in onze provincie niet minder hard waait dan in bijvoorbeeld Friesland en Flevoland:

18 februari 2022 23.04:

Het stormt nog altijd in Groningen. Rond 23.00 uur werden er windstoten van 95 kilometer per uur gemeten op het meetstation in Eelde. Op Lauwersoog worden windstoten tot 109 kilometer per uur gemeten. De zwaarste windstoten worden op dit moment gemeten in het Waddengebied en in Friesland. Zowel op Vlieland als in Leeuwarden worden windstoten tot 118 kilometer per uur gemeten, dit is windkracht 10. In Groningen staat op dit moment een windkracht 8.

18 februari 2022 22.31:

Knippert zo nu en dan de verlichting in je huiskamer? De netbeheerder meldt dat dit komt door ‘lijndansen’. Door de harde wind dansen de lijnen van de hoogspanningsverbindingen. Dit leidt tot kleine dipjes in de stroomvoorziening.

18 februari 2022 22.24:

Op de kruising Van Ketwich Verschuurlaan met de op- en afritten van de A28 heeft de harde wind vat gekregen op de verkeerslichtinstallatie. De lampen zijn verdraaid waardoor automobilisten niet weten of ze groen of rood licht hebben. Een aannemer komt ter plaatse om het euvel te herstellen.

18 februari 2022 22.13:

Spoorbeheerder ProRail meldt dat er ook morgenochtend geen treinen zullen rijden in het gehele land. De schade op het spoor door de storm is te groot. Op verschillende plekken liggen bomen op het spoor, elders is de bovenleiding beschadigd. In verschillende gebieden worden op dit moment schouwritten gehouden. Hierbij wordt er met een trein, zonder passagiers, gekeken of er schade is aan het spoor. In het Noorden zijn deze schouwritten nog niet mogelijk.

18 februari 2022 22.03:

Het treinverkeer is sinds vanmiddag 14.00 uur stilgelegd, bussen rijden sinds 16.00 uur niet meer in en rondom Groningen. Uit een filmpje blijkt dat het bij het Hoofdstation flink waait:

18 februari 2022 21.56:

Een vlucht uit La Palma, Gran Canaria, heeft vanavond niet kunnen landen op Groningen Airport Eelde. De Boeing 737 moest bij de landing op Eelde een doorstart maken vanwege de harde wind. Vervolgens werd besloten dat er niet een tweede poging werd ondernomen, maar dat de vlucht werd omgeleid naar Schiphol. Vanwege de storm zijn er bij het vliegveld ook verschillende bomen omgewaaid. Deze zijn door de brandweer verwijderd.

18 februari 2022 21.47:

Windstoten rond de 100 kilometer per uur. Die worden op dit moment gemeten op het meetstation in Eelde. In de provincie worden de hoogste windsnelheden op dit moment gemeten in het noordoostelijk deel van de provincie. Daar windstoten tot 105 kilometer per uur. De zwaarste windstoten worden op dit moment gemeten in het Waddengebied. Op Vlieland windsnelheden tot 129 kilometer per uur, daar staat een windkracht 10. In Groningen een windkracht 8.

18 februari 2022 21.36:

De hoogste waterstand wordt komende nacht rond 02.00 uur verwacht. Er wordt dan een waterstand van 3.90 meter boven NAP verwacht. Om die reden zijn de coupures bij Delfzijl gesloten. Waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s stellen vanwege het hoge waterpeil dijkbewaking in.

18 februari 2022 20.56:

Treinreizigers op de Noordelijke Nevenlijnen moeten morgenochtend rekening houden met rituitval en vertraging. Volgens spoorbeheerder ProRail zijn er flink wat bomen op het spoor terecht gekomen. Reizigers wordt geadviseerd om voor vertrek de reisplanner te controleren. Sinds vanmiddag 14.00 uur rijden er in het Noorden geen treinen vanwege de storm.

18 februari 2022 20.46:

Bij een verkeersongeluk op de N361 tussen Adorp en Sauwerd is vrijdagavond een automobilist op een omgevallen boom gebotst. “De automobilist is bij het ongeluk bekneld geraakt”, vertelt een politiewoordvoerder. “Brandweer Groningen en het Mobiel Medisch Team, MMT, kwamen ter plaatse voor de hulpverlening. Hulp mocht niet meer baten. De enige inzittende van het voertuig is overleden als gevolg van ernstige verwondingen. Uit onderzoek moet blijken wat er precies gebeurd is.”

18 februari 2022 20.29:

Piepschuimblokken die over de weg waaien. Het gebeurt vrijdagavond op de Laan Corpus den Hoorn. “Er staan daar van die hoge flats waardoor de wind er flink tekeer gaat”, vertelt Mike Weening. “Al verschillende keren hebben mensen piepschuimblokken, die naast de weg liggen opgeslagen, van de weg moeten plukken.”

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
18 februari 2022 20.25:

Het KNMI heeft de weerwaarschuwing aangepast. Volgens weerman Gerrit Hiemstra is de storm zich op dit moment aan het verplaatsen richting het Noorden. Voor de kustprovincies blijft er een weeralarm gelden, voor Groningen, Drenthe en Utrecht geldt ‘code oranje’. Voor de andere provincies ‘code geel’. In Friesland staat op dit moment een windkracht 9, op de Wadden windkracht 10. Op het meetstation in Eelde is tot nu toe een windstoot van 124 kilometer per uur gemeten. Op Lauwersoog 116. Op Vlieland 138.

18 februari 2022 20.19:

Ook schade in het Noorderplantsoen. Op Twitter deelt de Noorderplantsoenbuurt een foto van een boom die door de harde wind is omgegaan. Niemand raakte gewond.

18 februari 2022 20.12:

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om niet de weg op te gaan. “Zolang code rood en oranje gelden, blijft het advies om niet de weg op te gaan”, meldt Rijkswaterstaat. De verwachting is dat het tot in de loop van zaterdag gaat duren om de wegen op te ruimen en om voertuigen te bergen. Volgens Rijkswaterstaat moeten weggebruikers vanavond, komende nacht en morgen rekening houden met verkeershinder.

18 februari 2022 20.05:

Wonen in hoogbouw. Dat heeft voordelen. Je hebt bijvoorbeeld een mooi uitzicht of minder overlast van tuinfeestjes van de buren. Maar bij een storm: “Mijn woning op 13 hoog beweegt nog iets meer”, schrijft Bert Hoekstra op Twitter.

18 februari 2022 19.39:

Er ligt inmiddels flink wat rommel op snel- en rijkswegen A7, N33 en N46. Dat meldt Rijkswaterstaat. “Het gaat onder andere om rommel op de rijstroken en omgevallen bomen. De aannemer en wegbeheerder zijn druk aan het werk om alles veilig op te ruimen.”

18 februari 2022 19.24:

Storm Eunice heeft op verschillende plekken in de provincie schade veroorzaakt. Dat meldt de brandweer. “Veel collega’s zijn op straat om hulp te verlenen. Vooralsnog is er alleen sprake van schade aan gebouwen en omgewaaide bomen. Maar het hoogtepunt van de storm moet nog komen. Dus hoef je niet naar buiten, blijf dan binnen en bel alleen 112 als het om een levensbedreigende situatie gaat.”

18 februari 2022 18.29:

De windkracht is het afgelopen uur in de provincie opnieuw toegenomen. Waar er eerder uur een maximale windstoot van 109 kilometer per uur werd gemeten, is er afgelopen uur een windstoot van 124 kilometer per uur gemeten. Op Lauwersoog gaat het om 109. Hoogste windsnelheden zijn tot nu toe gemeten op het IJsselmeer en in het Utrechtse Cabauw, daar gaat het om 145 kilometer per uur.

18 februari 2022 18.25:

Storm Eunice weet ook wel raad met geparkeerde fietsen in de Nieuwe Ebinngestraat. Susan plaatst op Twitter een foto van een tiental omgewaaide fietsen, waarbij één fiets nog dapper stand weet te houden.

18 februari 2022 18.05:

Op de meldkamers, waar 112-meldingen worden verwerkt, is het erg druk met meldingen van stormschade. Er komen veel meldingen binnen variërend van omgewaaide bomen tot losgekomen dakpannen. Men roept op om alleen bij acute nood alarmnummer 112 te bellen. Dit omdat het alarmnummer overbelast is.

18 februari 2022 17.57:

Wegverkeer kan momenteel niet gebruik maken van de Timorstraat. Een boom is door de harde wind omgegaan, op straat beland en deels op een auto terecht gekomen.

Foto: ingezonden
18 februari 2022 17.49:

De bezorgbedrijven Gorillas en Flink zijn gestopt met hun werkzaamheden. Gorillas is van plan om vanaf morgenochtend 08.00 uur de werkzaamheden te hervatten, Flink weet nog niet wanneer zij hun activiteiten weer op gaan pakken. Eerder vanmiddag liet Thuisbezorgd al te weten te stoppen met het bezorgen van maaltijden.

18 februari 2022 17.35:

Ook stormschade op het Sabangplein in de Indische Buurt. Daar zijn door de harde wind dakpannen naar beneden gekomen. Niemand raakte gewond.

Foto: Joris van Tweel
18 februari 2022 17.29:

De wind is het afgelopen uur flink in kracht toegenomen. Waar een uur geleden de maximale windstoot op het meetstation in Eelde op 89 kilometer per uur werd berekend, worden er nu windstoten tot 109 kilometer per uur gemeten. In Lauwersoog komt de zwaarste windstoot tot nu toe op 106. Hoogste windsnelheden zijn tot nu toe gemeten op het IJsselmeer en in het Utrechtse Cabauw, daar gaat het om 145 kilometer per uur.

18 februari 2022 17.18:

Op de N7 is een lantaarnpaal omgevallen op een auto. Niemand is gewond geraakt, wel is er forse schade ontstaan. “Het gaat om de rijrichting Hoogezand richting Julianaplein”, vertelt een ooggetuige. “Een lantaarnpaal die daar geplaatst is vanwege de werkzaamheden viel door de harde wind om en belandde op een personenauto. De lantaarnpaal ging daarbij door een voorruit heen.” Een bergingsbedrijf is gealarmeerd.

18 februari 2022 17.11:

De overheid heeft vanwege de situatie een landelijk NL-Alert gegeven. “Extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland. Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer is overbelast. Nadere informatie en updates op politie.nl.”

18 februari 2022 16.50 uur:

Een deel van het dak van winkelcentrum Paddepoel is weggewaaid. Het stuk dak is op straat terecht gekomen. Niemand raakte gewond. De brandweer is ter plaatse.

Foto: Alexander Termeer

18 feburari 2022 16.41 uur:

Aan de Multatulistraat is een boom omgevallen. “Ik zag de boom omvallen”, vertelt ooggetuige Eddy Westerhoff. “De boom is op een portiekflat gevallen. Een raam op de tweede verdieping is kapot gegaan, op de eerste verdieping zijn er wat krassen ontstaan op de ramen.” Volgens Westerhoff is de brandweer onderweg om de boom te verwijderen.

Foto: Eddy Westerhoff
18 februari 2022 16.37 uur:

Qbuzz meldt dat het te maken heeft met een storing in de informatievoorziening. Ondanks dat de bussen sinds 16.00 uur niet meer rijden, tonen verschillende digitale panelen bij haltes, de DRIS-panelen, nog vertrektijden. Qbuzz meldt dat er tot nader order geen bussen zullen rijden.

18 februari 2022 16.31 uur:

De Landelijke Eenheid van de politie meldt dat het druk is bij de 112-centrale. “Bel alleen bij direct levensgevaar voor mens en dier.” De Veiligheidsregio Groningen heeft een informatiekaart gemaakt hoe er bij welke situatie gehandeld moet worden:

18 februari 2022 16.19 uur:

Als we kijken naar de windsnelheden die tot nu toe behaald zijn, dan is op het KNMI station in Eelde een windstoot van 89 kilometer per uur gemeten. Op Lauwersoog staat de hardste windstoot op 93 kilometer per uur. De hoogste windsnelheden zijn tot nu toe gemeten in Zuid-Holland en in het IJsselmeergebied. In Hoek van Holland werd een windstoot van 141 kilometer per uur gemeten, in Vlissingen 134 en op het IJsselmeer 131.

18 februari 2022 15.45 uur:

De brandweer in Groningen is rond 15.15 voor het eerst op de vrijdagmiddag in actie gekomen voor stormschade. Aan een gebouw aan de Beckerweg dreigde een dakpaneel los te breken en naar beneden te vallen. De brandweer zette een hoogwerker in om het paneel te verwijderen en te bekijken of er niks meer naar beneden kon vallen.

Foto: Michael Huising (112 Groningen)
18 februari 2022 15.40 uur:

Waterschap Noorderzijlvest heeft toch besloten dat het vrijdagmiddag volledige dijkbewaking inzet in Groningen. Volledige dijkbewaking is nodig vanaf een waterstand van 3.80 meter boven NAP en het waterschap verwacht dat dit kort na 02.00 uur het geval gaat zijn langs de Groningse kust.

18 februari 2022 15.26 uur:

Vanwege storm Eunice sluit Kardinge vandaag haar deuren om 16.00 uur. Dat betekent dat de trainingen van het Gewest Groningen van de KNSB vrijdagmiddag niet doorgaan.

18 februari 2022 15.00 uur:

Een surrealistisch gevoel. Het Hoofdstation is uitgestorven door een storm en de zon breekt door.

18 februari 2022 15.00 uur:

Steeds meer winkels in de binnenstad van Groningen sluiten de deuren. Zo was rond 14.45 uur al bijna de helft van alle winkels in de Herestraat dicht.

Foto: Rick van der Velde
Foto: Rick van der Velde
18 februari 2022 14.33 uur:
Dijkdoorgangen Delfzijl en keerkleppen Paterswoldsemeer dicht

De dijkdoorgangen bij de haven van Delfzijl gaan wel dicht. “Met het verwachte hoogwater gaan we vanavond de coupures sluiten vanaf 21.30 uur”, laat Noorderzijlvest vrijdagmiddag weten. “Het verkeer wordt omgeleid met borden. De sluiting voeren we uit met de collega’s van Waterschap Hunze en Aa’s.”

Ook de keerkleppen bij het Paterswoldsemeer zijn vanmiddag dichtgezet. Dat is nodig omdat als er door de storm bomen op de kering rond het meer ontwortelen, er schade kan ontstaan aan de kleppen. “Door op voorhand de keerkleppen te sluiten, verkleinen we de kans op mogelijke wateroverlast”, aldus Noorderzijlvest.

Waterstanden onder controle

De waterstanden in het werkgebied van Noorderzijlvest zijn veelal normaal en onder controle. Het peil in het Lauwersmeer is wel hoger dan normaal. Vanmiddag en morgenmiddag verwacht het waterschap opnieuw overtollig water te kunnen spuien. Als de storm geluwd is, volgt morgen een inspectieronde langs de dijken en kades en objecten.

18 februari 2022 13.55 uur:

Ook de bussen van Arriva stoppen eerder met rijden. De buslijnen van Arriva liggen vanaf 15.00 uur stil. Uitzonderingen zijn de bussen op de Waddeneilanden, die stoppen met rijden na aankomst laatste veerboot.

Inmiddels zijn de laatste treinen van Arriva in Groningen vertrokken naar hun eindbestemming. Vanaf 14.00 uur ligt alle treinverkeer in Groningen stil.

18 februari 2022 13.35 uur:

Vanwege de veiligheid stoppen de bussen van Qbuzz om 16:00 uur met rijden. Dat maakt de busvervoerder vrijdagmiddag bekend. “Om de veiligheid van onze chauffeurs en van jou als reiziger te waarborgen, stoppen we eerder met rijden”, aldus Qbuzz. “Dit betekent dat er na 16:00 uur geen ritten meer vertrekken. Wanneer jouw bus voor 16:00 uur vertrokken is, wordt de rit wel helemaal uitgereden.”

Ook tot 16:00 uur kan de storm invloed hebben op de dienstregeling. Reizigers moeten daarom rekening houden met vertraging en mogelijke rituitval.

18 februari 2022 13.15 uur:

Vanwege Eunice sluiten de Forumbibliotheken in de wijken en Haren en Ten Boer vrijdagmiddag eerder dan normaal. Het Forum raadt bibliotheekbezoekers aan om boeken een andere keer te komen halen of terug te brengen.

18 februari 2022 12.30 uur:

In overleg met Rijkswaterstaat heeft de provincie Groningen besloten om, vanwege de veiligheid, vanaf 14.00 uur volledig stoppen met de bediening van bruggen en sluizen in de provincie. Deze maatregelen gelden tot het einde van de storm. Wanneer dat is, is op dit moment nog niet bekend. We zijn erop voorbereid om ook zaterdag 19 februari nog in actie te komen.

Provinciemedewerkers van de buitendienst en de bediening van bruggen en sluizen werken vrijdag 24 uur door. De Oostersluis in Groningen functioneert als het coördinatiecentrum voor de provinciemedewerkers, waar meldingen binnenkomen en acties worden uitgezet. Dit centrum wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer omgewaaide bomen moeten worden opgeruimd of wegen moeten worden afgesloten.

Stormschade langs provinciale wegen kan gemeld worden via 050 – 316 49 11.

 

18 februari 2022 12.15 uur:

De sneltrein van Groningen naar Leeuwarden om 13.09 uur is voor deze vrijdag de laatste Arriva-trein die vertrekt vanaf het Hoofdstation in Groningen. De laatste trein die vertrekt in de provincie is de trein uit Winschoten naar de Stad. Deze vertrekt om 13.10 uur. Daarna ligt het treinverkeer van Arriva stil, totdat storm Eunice is gaan liggen en ProRail weer op pad kan om de eventuele stormschade te herstellen.

De laatste ritten die vrijdag door Arriva worden gereden zijn de volgende:

 • Groningen-Leeuwarden stoptrein: vertrek 12.24 uur
 • Leeuwarden-Groningen stoptrein: vertrek  12.51 uur
 • Groningen-Leeuwarden sneltrein: vertrek 13.09 uur
 • Leeuwarden-Groningen sneltrein: vertrek 12.17 uur
 • Groningen-Roodeschool: vertrek 11.52 uur
 • Roodeschool-Groningen: vertrek 12.57 uur
 • Groningen-Delfzijl: vertrek 12.18 uur
 • Delfzijl-Groningen: vertrek 13.00 uur
 • Groningen-Weener: vertrek 11.17 uur
 • Weener-Groningen: vertrek 12.18 uur
 • Groningen-Winschoten: vertrek 11.47 uur
 • Winschoten-Groningen: vertrek 13.10 uur
 • Groningen-Veendam: vertrek 12.29 uur
 • Veendam-Groningen: vertrek 13.02 uur

18 februari 2022 12.00 uur:

Ook Noorderpoort in Groningen stopt vanaf 12.00 uur met de lessen in verband met de storm. “We vinden het belangrijk dat onze studenten en collega’s goed en veilig thuis kunnen komen.”

18 februari 2022 11.55 uur:

Vrijdagmiddag of vrijdagavond eten laten bezorgen via Thuisbezorgd is niet mogelijk. De bezorgdienst houdt er vanaf 13.00 uur mee op in Nederland.

18 februari 2022 11.35 uur:

Drs. Vijfje, PKC’83 en de overige zaalvoetbalverenigingen komen vrijdagavond niet in actie. De KNVB heeft de wedstrijden vanwege de storm afgelast

18 februari 2022 11.05 uur:

WIJ Groningen sluit vrijdagmiddag om 12:00 uur de deuren van alle WIJ-locaties in de Stad. Voor noodgevallen blijft WIJ Groningen telefonisch wel bereikbaar.

“De veiligheid van de inwoners staat voorop”, zegt bestuurder Mirjam Kuin. “Gezien de weersverwachting en code oranje voor de provincie Groningen, vind ik het niet verantwoord inwoners in de loop van de middag naar een van onze locaties te laten komen.”

18 februari 2022 10.47 uur:

Vanwege de storm is het Groninger Museum vrijdag vanaf 13.00 uur gesloten. De opening van ‘Zwart in Groningen’, de tentoonstelling in het museum over het Groningse slavernijverleden, gaat niet door. Tickets hiervoor zijn na vrijdag niet meer te gebruiken.

18 februari 2022 10.35 uur:

Zolang het verantwoord is, blijven de bussen van Qbuzz ook na 14.00 uur rijden in Groningen. De vervoersmaatschappij roept reizigers wel op om zelf het weer goed in de gaten te blijven houden en alleen te reizen als dat echt nodig is.

18 februari 2022 10.30 uur:

Omdat de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied vanmiddag en vanavond te maken krijgen met zeer zware windstoten, heeft het KNMI voor deze provincies het weeralarm ‘code rood’ afgegeven vanaf 14.00 uur.

In de rest van het land (waaronder Groningen) is code oranje van kracht, met uitzondering van de provincie Limburg. Maar ook hier kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. De wind draait geleidelijk van zuidwest naar west.

18 februari 2022 09.50 uur:

Alle corona test- en priklocaties van GGD Groningen sluiten komende vrijdag om 14.00 uur. Met de vroege sluiting wil de GGD voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan voor medewerkers en bezoekers, als gevolg van storm Eunice. De zware windstoten die met de storm gepaard gaan, zouden mogelijk voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

17 februari 2022 22:47 uur:

“Een onstuimige dag.” Johan Kamphuis houdt zich daarmee in bij zijn omschrijving van het weerbeeld boven Groningen van vrijdag. De OOG-weerman voorspelt dat de windstoten van vrijdagmiddag met name in de Wadden ‘rustig tamelijk extreem te noemen zijn’.

Het volledige weerbericht is hier te vinden.

17 februari 2022 22:24 uur:

Onder meer het Harens Lyceum, het Gomarus College, het Kamerlingh Onnes, het CSG Selion en het Alfa college lieten donderdagavond weten dat zij de deuren vrijdagmiddag eerder dichtdoen. Vermoedelijk zullen ook andere scholen ervoor kiezen om de deuren eerder op slot te draaien. De tijden waarop de scholen dichtgaan variëren, maar voor 14.00 uur zijn de lessen op de eerder genoemde scholen voorbij.

De gebouwen van de Hanzehogeschool blijven wel open, ook als er na 14.00 uur geen treinen meer rijden. Wel adviseert de school aan medewerkers en studenten waar mogelijk online te laten werken.

17 februari 2022 18:05 uur:

Volgens ProRail is de kans vanaf vrijdagmiddag groot dat er bomen op het spoor waaien. Door storm Eunice is het ook te gevaarlijk voor storingsploegen om de weg op te gaan. Daarom ligt het treinverkeer vanaf vrijdagmiddag 14.00 uur in heel Nederland stil.

17 februari 2022 14:55 uur:

Het KNMI heeft voor vrijdagmiddag en -avond code oranje afgegeven vanwege de storm Eunice. De waarschuwing geldt in Groningen van 16.00 uur tot 1.00 uur. Er is kans op zware windstoten van 100 tot 120 km per uur. Daardoor kunnen bomen omvallen en takken afwaaien.

Vanwege de storm verhuizen tweehonderd asielzoekers in de voormalige testlocatie bij Driebond tijdelijk naar de kazerne in Zoutkamp. Het COA laat aan de NOS weten dat dit gebeurt vanwege het lawaai in de tent vanwege de storm.

 

Deel dit artikel: