“Coronavirus zal zich blijven muteren, dat zal altijd doorgaan”

nieuws
Foto: UMCG

Het coronavirus zal zich blijven muteren. Dat zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG zaterdag. “Dat zal altijd doorgaan, we moeten ermee leren leven.” Niesters laat dit weten aan het ANP.

Dit weekend is het precies twee jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld. Een inwoner van de provincie Noord-Brabant werd opgenomen in een ziekenhuis in Tilburg. Later bleek dat andere mensen in ons land het virus al eerder hadden opgelopen, en dat door de carnavalsfeesten in het zuiden, het zich makkelijk had kunnen verspreiden. In de afgelopen twee jaar volgden de varianten zich snel op. In eerste instantie werden deze varianten vernoemd naar de landen waar ze werden aangetroffen, tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van Griekse letters.

“Uit de wind houden”
Met de huidige omikron-variant lijken we in rustiger vaarwater te komen. Het virus is weliswaar veel besmettelijker waardoor veel mensen ziek thuis zitten, maar is ondertussen minder ziekmakend. Hoe de toekomst er uit gaat zien, met nieuwe varianten die de kop gaan opsteken, is volgens Niesters koffiedik kijken. De viroloog noemt het belangrijk om wereldwijd zoveel mogelijk mensen tegen corona te vaccineren. Ook raadt hij aan om ouderen en kwetsbaren uit de wind te houden. “Maar dat doen ze zelf al, geloof ik”.

“Soms agressief, soms mild”
Dat er nieuwe varianten gaan ontstaan is volgens Niesters een feit. “Maar dat is geen reden om meteen dramatisch te gaan doen. Vergelijk het met het influenzavirus. Dat verandert ook steeds, is soms agressief en is dan weer mild. Het ene jaar heb je duizend doden, in andere jaar sterven er acht- of negenduizend mensen.” Voordeel volgens Niesters is dat er veel kennis is vergaard: “Doordat de hele wereld nu onderzoek doet naar dit coronavirus, leren we ook heel veel over andere coronavirussen.”

Winterverkoudheidsvirus
Viroloog Ab Osterhaus is voorzichtig. Hij durft niet exact te voorspellen hoe het coronavirus zich verder gaat ontwikkelen. “Over het algemeen is het wel zo dat als virussen sneller rondgaan, ze meer in de bovenste luchtwegen zitten dan in de longen. Daarop zijn echter ook weer uitzonderingen mogelijk, want sommige virussen zitten zowel in de longen als in de bovenste luchtwegen”, aldus Osterhaus. Corona zou zich daarbij kunnen ontwikkelen tot een winterverkoudheidsvirus, maar er zijn ook minder gunstige scenario’s mogelijk.

Deel dit artikel: