Luchtsteun voor hartchirurgie UMCG

nieuws
Foto: Mirre van de Klok

De acties voor het behoud van het (kinder) hartcentrum in het UMCG blijven door gaan. Zo vloog er donderdag een reclamevliegtuig met tekst boven Groningen. De overvlucht was een actie van een echtpaar uit het Drentse Gieten.

“Wij hebben hart voor Groningen” was te lezen op het doek dat achter het vliegtuig wapperde. Robert Leendert van Hasselt uit Gieten (een 82-jarige hartpatiënt) en Marga Bruijn regelden het vliegtuig.  ‘We kunnen het niet hebben dat dit uit Groningen verdwijnt, dat is pure kapitaalvernietiging’, aldus de 82-jarige Van Hasselt. ‘Het is maar een kleine bijdrage, maar we hopen dat het helpt.’

De afdeling kinderhartchirugie in het ziekenhuis keek mee naar de actie van het Drentse echtpaar. “Wat prachtig dat jullie zo begaan zijn met ons ziekenhuis en het Noorden”, schrijft de afdeling over de actie.

Het rijk wil de hartchirurgie concentreren in Utrecht en Rotterdam. Zo zou betere zorg geleverd kunnen worden. Het UMCG is het hier niet mee eens. Bovendien zouden ook andere vormen van zorg weg vallen. Daarnaast is het voor kinderen in het noorden met een hartafwijking erg vervelend dat ze ver van huis behandeld moeten worden.