Vluchtelingen over noodopvang bij Meerstad: ‘Voelen ons geen mens meer, je kunt hier niet slapen’

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Volgens bewoners van de tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen in Groningen, die is gevestigd in de voormalige XL-teststraat bij Meerstad, schieten de voorzieningen in het gebouw ernstig tekort. Dat lieten verschillende bewoners woensdagavond weten aan de NOS.

“We hebben het gevoel dat we geen mensen meer zijn”, aldus één van de vluchtelingen. “Je kunt hier niet slapen. We slapen met acht mensen in één ruimte.” De volgepakte ruimtes zorgen volgens de vluchtelingen niet alleen voor slaapproblemen. Zo stelt een vrouwelijke vluchtelinge: “Ik kan me niet fatsoenlijk omkleden in mijn kamer. Er is geen deur.”

De vluchtelingen beamen met hun uitspraken de zorgen van Vluchtelingenwerk Nederland en het Rode Kruis. Zij stuurden dinsdag al een brandbrief naar demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. De organisatie willen dan ook dat de tijdelijke locaties zo snel mogelijk dicht gaan, omdat basisbehoeften als privacy, veiligheid en warmte volledig ontbreken. Dat laatste beaamt ook één van de bewoners van de XL-teststraat bij Meerstad: “Als het buiten koud is, is het binnen ook koud.”

De twee eerder genoemde organisaties pleitten er dan ook voor om structureel meer permanente capaciteit te verzorgen voor de vluchtelingen en de asielprocedures te versnellen. Op deze manier weten de gevluchte mensen sneller waar ze aan toe zijn.

Deel dit artikel: