Martini Ziekenhuis moet meer operaties afzeggen

nieuws
Foto: Martini Ziekenhuis

Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen, krijgt het Martini Ziekenhuis steeds meer coronapatiënten ter behandeling, ook uit andere regio’s. Volgens het ziekenhuis is er daardoor minder personeel beschikbaar en moeten er de komende periode meer operaties worden afgezegd.

“Daarbij hebben we minder personeel beschikbaar dan tijdens vorige coronagolven”, laat bestuurslid Ton Tiebosch weten via de website van het ziekenhuis. “We kijken elke dag welke operaties we de eerstvolgende dagen kunnen doen. Als er meer coronapatiënten opgenomen zijn, moeten er meer mensen op de COVID-afdelingen werken. Daarom moeten we patiënten soms de dag voor de operatie nog afbellen. Dat is ontzettend vervelend en teleurstellend voor die patiënten, maar zo weten we wel zeker dat we niemand afbellen die achteraf toch geholpen had kunnen worden.”

Operaties bij patiënten met kanker, spoedgevallen, operaties in dagbehandeling, en operaties bij kinderen gaat voorlopig nog wel door in het ziekenhuis, aldus Tiebosch. Patiënten wiens operatie wordt afgezegd, krijgen telefoon van het ziekenhuis. Bellen om te vragen of een operatie wel of niet doorgaat, heeft geen zin.

De patholoog Tiebosch blijf hameren op het belang van vaccinatie en de coronamaatregelen. Volgens Tiebosch is de meerderheid van opgenomen coronapatiënten in het ziekenhuis niet gevaccineerd: “Ik herhaal graag de oproep van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland aan de inwoners van onze regio om zich te laten vaccineren. Vaccineren helpt echt! We doen daarbij aan eenieder de oproep zich aan de maatregelen te houden, om de besmettingscijfers zo snel mogelijk omlaag te krijgen. Dus blijf thuis bij klachten en laat je testen, houd je aan de anderhalve meter afstand en draag een mondkapje waar dat gevraagd wordt.”