Werkstraffen geëist tegen drie deelnemers boerenprotesten

nieuws
Foto: Joris van Tweel. Dreiging met trekker bij de deur van het provinciehuis.

Het openbaar ministerie heeft werkstraffen geëist tegen drie demonstranten die aanwezig waren bij de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid bij het Provinciehuis in Groningen twee jaar geleden.

Een 50-jarige man uit Groningen kreeg een eis van 60 uur werkstraf, een 32-jarige man uit Tynaarlo 100 uur en tegen een 41-jarige man uit Noordbroek werd 60 uur geëist.

De man uit Noordbroek reed met zijn tractor de deur van het provinciehuis kapot waardoor demonstranten naar binnen konden gaan. De mannen uit Groningen en Tynaarlo worden beschuldigd van opruiing. “Opruiing moet gericht zijn op het in het openbaar oproepen tot strafbaar handelen. Hier is wat het OM betreft sprake van”, aldus de officier van justitie.

De man uit Tynaarlo wordt ook verweten dat hij een hek op de Vismarkt kapot reed met zijn tractor.

Later staan nog twee mannen uit Noordhorn terecht (55 en 30 jaar oud). De 30-jarige wordt verweten dat hij een politiepaard heeft aangereden tijdens de protesten. De 50-jarige zou twee rechercheurs, die onderzoek naar die zaak deden, in november 2019 tegen hun wil vastgehouden hebben op zijn boerenerf.