Shelter Our Students heeft 600 aanmeldingen: “Tientallen studenten hebben echt een probleem”

nieuws
Foto: Jacob de Vries

Bij Shelter Our Students zijn inmiddels bijna zeshonderd aanmeldingen binnengekomen van studenten die een slaapplek zoeken. Voorzitter Marinus Jongman van de Groninger Studentenbond, GSb, verwacht dat dit aantal ook nog wat op gaat lopen.

“Het gaat nu om 580 aanmeldingen”, vertelt Jongman. “En het blijft oplopen. Inmiddels zitten we op 240 hosts. Dat wil zeggen mensen of instellingen die slaapruimte hebben aangeboden. Als je mij nu vraagt hoe groot het probleem is, dan denk ik dat 150 studenten op dit moment elke dag aan het sprokkelen zijn om een dak boven hun hoofd te regelen. Dat aantal kan nog groter worden. Uit onze inventarisatie blijkt dat momenteel ook flink wat studenten in hostels en hotels verblijven. Maar dat is een tijdelijke situatie. Over een maand is hun geld op en dan moeten ze daar uit.”

Schrijnende situatie
Jongman noemt het een schrijnende situatie. “De afgelopen weken ging het om zoeken naar een locatie voor een langdurig verblijf. Maandag start het Academische Jaar. Het zoeken naar een verblijf moet dan gecombineerd worden met het volgen van colleges. Voor mensen die in noodopvanglocaties zitten betekent het dat zij de komende dagen liggen te studeren op slaapzalen waar ook honderd andere mensen slapen. Anderen studeren in hotelkamers waarbij ze niet weten waar ze over een aantal weken slapen. Dat is een hele onwenselijke situatie ook omdat de eerste honderd dagen van een studiejaar cruciaal zijn voor het verdere verloop.”

Oplossingen op lange termijn
De voorzitter is blij dat er al veel studenten door middel van Shelter Our Students een onderdak hebben kunnen vinden. “Maar dit heeft ook haken en ogen. Er zijn een aantal hosts die aangegeven hebben dat ze prima voor een aantal weken een kamer beschikbaar willen stellen. Maar dat het niet voor het oneindige is. Op korte termijn verwachten we dat zeker vijftig studenten een nieuwe plek nodig hebben. En wat gaat er met de studenten in de noodopvanglocaties gebeuren?”

Alle hulp welkom
Jongman geeft aan dat alle hulp ook welkom is. “De afgelopen periode konden we ons vol inzitten op het huisvestingsprobleem. Met de start van het Academische Jaar betekent het dat we daar minder tijd voor hebben omdat wij ook weer de collegebanken in moeten. Dus iedereen die ons wil helpen, of die slaapruimte aan wil bieden, die is van harte welkom.” Meer informatie is te vinden op deze website. Om de problemen aan de kaak te stellen vindt er komende donderdag een protestmars plaats waarbij er veel animo wordt verwacht.