Onderzoek: ‘Politie Noord-Nederland relatief vaak te laat bij noodgevallen’

nieuws
Foto: Martin Nuver / 112groningen.nl

De politie Noord-Nederland is slechts in 82 procent van alle gevallen op tijd bij noodsituaties. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. 

In principe zouden politie-eenheden in negentig procent van alle gevallen binnen vijftien minuten bij een noodsituatie moeten zijn. Dat lukt geen één Nederlandse eenheid, maar Noord-Nederland staat, samen met Zeeland, onderaan de lijst. In Noord-Nederland lukt het vaak wel om binnen twintig minuten aanwezig te zijn op de plek van het incident.

Oorzaken

De Inspectie stelt echter dat in dunbevolkte gebieden (de politie Noord-Nederland werkt daarin) de maatstaven voor reactietijd iets anders liggen dan in de rest van Nederland. “Zeker in dunbevolkte gebieden is het goed mogelijk dat een wijkagent veel dichter bij het incident is dan een noodhulpeenheid”, zo stelt de inspectie.

Ook zijn agenten vaak veel tijd kwijt aan ‘verwarde mensen’, zo stelt de inspectie: “Als noodhulpmedewerkers naar een spoedmelding van of over een persoon met verward gedrag worden gestuurd, betekent dit vaak dat ze gedurende lange tijd niet beschikbaar zijn voor andere noodhulpoproepen.”

Daarnaast stelt de inspectie dat personeelstekort, zowel bij de politie als bij de centrale meldkamer, zorgen voor een tekort aan snel inzetbare eenheden. Ook het C2000-communicatiesysteem zorgt voor problemen in dunbevolkte gebieden.