JOVD: ‘Bezetters RUG zijn doorgeslagen linkse activisten’

nieuws
Slaapzakken op de vloer in de hal van het Academiegebouw - Foto: Joris van Tweel

De Groningse afdeling van de JOVD kijkt met afkeer neer op de bezetting van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen door ‘doorgeslagen linkse activisten’. De huisvestingsproblemen voor internationale studenten zijn volgens de jongerenorganisatie van de VVD een kwestie van ‘eigen verantwoordelijkheid’.

De JOVD vindt de bezetting een grote teleurstelling voor studenten die nu, voor het eerst sinds een lange periode aan coronarestricties, weer fysiek naar school mogen. De gemeente moet de demonstranten daarom snel verwijderen en de orde herstellen, zo stelt de JOVD.

Eigen verantwoordelijkheid

“Wij betreuren het zeer dat de colleges die eindelijk weer fysiek gegeven kunnen worden, nu verstoord worden door studenten die zelf niet goed onderzoek hebben gedaan alvorens ze naar Groningen kwamen”, zo stelt Tom Boer, voorzitter van de Groningse JOVD. “Internationale studenten zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen huisvesting, zij kunnen dit niet op het bordje van de universiteit blijven schuiven. Als je naar een ander land gaat om te studeren dan moet je goed onderzoek doen. Dat geldt ook voor Nederlandse studenten die naar het buitenland gaan en dus ook voor internationale studenten die naar Groningen komen.”

Quota voor internationals

Extra huisvesting op de Zernike Campus in Groningen, een harde eis van de demonstrerende studenten, kost tijd en geld.  De gemeente en de universiteit moeten hier op een adequate manier voor gaan zorgen en dat is volgens de JOVD niet binnen één jaar gedaan, zo stelt Boer: “We kunnen niet in korte tijd zoveel huisvesting bijbouwen voor internationale studenten, daarom zijn wij voor een quota die de instroom van internationale studenten beperkt. Het geeft de gemeente tijd en ruimte om te zorgen voor ordentelijke huisvesting.”

Deel dit artikel: