Streep door bouwplan voor zorgappartementen Klein Toornvliet na tussenkomst rechter

nieuws

Residentie Buitenzorg mag voorlopig geen zorgappartementen bouwen achter ‘Klein Toornvliet’, een villa aan de Verlengde Hereweg in Groningen. De rechter vernietigde de vergunning die werd afgegeven voor de bouwplannen achter het Rijksmonument.

De zaak werd aangespannen door Nederlandse Tuinenstichting en Erfgoedvereniging Heemschut, mede namens een aantal omwonenden. Ze vrezen aantasting van de monumentale tuin en het beschermde stadsgezicht door de bouw van de zorgappartementen.

De rechter bepaalde dat de gemeente en Residentie Buitenzorg niet goed duidelijk hebben gemaakt hoe de functionele verbondenheid tussen het bestaande monument en het nieuw te bouwen bouwwerk samenhangen. De nieuwbouw komt daarnaast neer op ‘woningbouw’, een ontwikkeling die kan zorgen voor extra parkeerdruk en daarmee overlast van omwonenden.

Erfgoedvereniging Heemschut laat vrijdagmiddag weten verheugd te zijn met het besluit. “We hopen dat de gemeente nu inziet dat niet alles overal kan en dat al te zeer meebewegen met de wensen van projectontwikkelaars leidt dat aantasting van de ruimtelijke kwaliteit en daarmee het woongenot van de buurt”, zo stelt Gijsbert Boekschoten namens Heemschut.