RUG roept Laurien Meuter uit tot Alumnus van het Jaar 2020

nieuws
Foto: Ildigo (via Pixabay)

De Rijksuniversiteit Groningen heeft Laurien Meuter verkozen tot Alumnus van het Jaar 2020. Meuter ontvangt haar prijs op 6 september, tijdens de opening van het Academisch Jaar. 

Volgens de jury heeft Meuter zich op indrukwekkende wijze ingezet voor de allerarmste vrouwen en hun gezinnen in de sloppenwijken van Mumbai. Haar stichting Tiny Miracles heeft als doel één miljoen mensen uit de armoede te krijgen en te houden.

“Meuter verenigt in zich een aantal eigenschappen en waarden die wij als universiteit belangrijk vinden. Ze heeft een multidisciplinaire aanpak en visie, heeft oog voor het internationale en lokale perspectief, weet verschillende werelden met elkaar te verbinden en gaat uit van inclusiviteit en gelijkwaardigheid”, zo stelt de jury in haar rapport.

De Alumnus van het Jaar 2020 prijs wordt uitgereikt tijdens de Opening van het Academisch Jaar, op 6 september aanstaande.

Eén miljoen mensen duurzaam uit de armoede

Meuter studeerde in 2001 af bij de RUG in de Economie en Corporate Finance en werkte daarna jaren als bankier aan de Zuidas. Meuter gooide het roer echter om, na een jaar in Mumbai te hebben gewerkt. Ze werd geraakt door de extreme armoede en mensonterende omstandigheden waarin straatkinderen leven.

In 2010 richtte ze de stichting Tiny Miracles op, waarmee ze de kringloop van armoede wil doorbreken. Het geven van alleen geld is niet de manier om de situatie van deze groep wezenlijk te veranderen, zo stelt Meuter. De vrouwen werken vier dagen per week en krijgen voor zes dagen betaald. De andere twee dagen besteden de vrouwen hun tijd aan zelfontplooiing en bewustwording. Zo wil ze één miljoen mensen duurzaam uit de armoede helpen, onder andere door met grote bedrijven samen te werken.

Een aantal internationale bedrijven en musea heeft zich inmiddels aangesloten bij haar stichting. De producten die de vrouwen in India maken, worden wereldwijd verkocht.