Nog geen boetes uitgedeeld voor lachgas in Stad

nieuws
Foto: Joey Lameris - 112groningen.nl

Gedurende de afgelopen vijf dagen zijn er nog geen boetes uitgedeeld in Groninger binnenstad voor het gebruik van lachgas. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Groningen maandagmiddag.

Omdat het gemeentelijk verbod pas sinds 1 juli geldt binnen de Groninger Diepenring, hebben de gemeente en de politie afgesproken de eerste periode vooral te waarschuwen en niet direct boetes uit te schrijven.

In het uitgaansgebied van Groningen mag vanaf 1 juli geen lachgas meer worden gebruikt. Het verbod werd eind vorig jaar al aangekondigd, maar vanwege de sluiting van de nachthoreca werd het verbod nog niet geldig. Tussen het water van de Noorderhaven, de Oosterhaven, het Verbindingskanaal, de Zuiderhaven en de A mag tussen 21.00 en 09.00 uur geen lachgas worden gebruikt en verkocht. Ook het bezit van het middel, in verpakkingen zoals ballonnen, zijn hier verboden voor consumenten.

De verkoop en het bezit van het middel zijn voor bedrijven niet verboden en avondwinkels mogen het product daarom gewoon verkopen. Volgens de gemeente is de huidige regelgeving het maximale wat de gemeente kan doen. Voor meer verboden, waaronder een bezits- en verkoopverbod, is landelijke wetgeving nodig.