Gezondheidseconoom Mierau pleit voor speciaal ‘vierde golf-adviesteam’ voor kabinet

nieuws
Jochen Mierau - Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Er moet een speciaal ‘vierde golf’-team komen om advies te geven aan het Kabinet over het coronavirus en de bijbehorende maatregelen van het kabinet. Daarvoor pleit Jochen Mierau, gezondheidseconoom en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

“Goed dat er gereflecteerd is op de inschattingsfouten van kabinet, ten aanzien van de versoepeling”, zo schrijft Mierau dinsdagmiddag op zijn Twitter-pagina.“ Maar omdat bewindslieden er juist zitten om in te schatten, is de kernvraag hoe in het vervolg dit soort fouten voorkomen worden. (..) Om de crisis goed te bestrijden moet door de crisis heen gekeken worden. Dat lukt niet als de waan van de dag het beleid bepaalt”

De gezondheidseconoom pleit er daarom voor dat het kabinet in het vervolg uit een breder adviesvat tapt, wanneer er nieuwe coronamaatregelen worden ingevoerd of versoepeld. Zo stelt Mierau: “Vaak is het kabinet overvallen door menselijk gedrag. Dit moet veel beter worden meegenomen. Bijvoorbeeld door bij elk advies, een gedragswetenschappelijke analyse uit te voeren en het kabinet te verplichten daarop te reageren. Er moet daarom een vierde golf team komen, dat zich bezighoudt met wat er in het najaar op ons afkomt, op basis van  scenario’s.”