Gedetacheerd medewerker van politie Groningen krijgt 150 werkstraf voor corruptie

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

De rechtbank in Groningen heeft in maart van dit jaar een oud-gedetacheerd medewerker van politie Groningen veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur voor corruptie. Dat meldden DvhN en RTV Noord maandagmiddag.

De man, die werkte voor het Team Technisch Toezicht (verantwoordelijk voor het cameratoezicht in de binnenstad van Groningen), een opdracht voor camera’s voor kentekenherkenning in de parkeergarage onder het politiebureau aan de Rademarkt. De man had een budget van 22.000 euro, maar stelde ten onrechte aan de leverancier dat hij slechts 14.000 euro beschikbaar had. Van het restant bestelde hij onder andere drones en fotocamera’s, die hij bij zijn huis liet bezorgen.

Maandagmiddag stonden ook twee medewerkers van de leverancier, gevestigd in Eindhoven, voor de rechtbank. Het bedrijf zou gesjoemeld hebben met de facturen aan de politie en zo hebben meegewerkt aan de corruptie. Het bedrijf ontkent echter in alle toonaarden.

De praktijken zouden niet alleen in Groningen hebben plaatsgevonden, maar ook voor projecten in Assen en Drachten.

Update 14-06-2021 15.25 uur:

Het Openbaar Ministerie heeft een geldboete van 40.000 euro geëist tegen het bedrijf uit Eindhoven die de camera-appartuur leverde. Twee medewerkers hoorden werkstraffen tegen zich eisen. Het OM eiste 100 uur voor de ondernemer en 75 uur voor één van zijn medewerkers.

De ondernemer zou, zo stelt RTV Noord, een spaarpotje hebben aangemaakt voor de politiemedewerker. Daaruit zouden de omkopingsartikelen bekostigd worden.