‘Verlofregeling volksvertegenwoordigers niet meer van deze tijd’

nieuws
Foto Evert Janse. Gemeenteraad 2020

De verlofregeling voor volksvertegenwoordigers is niet meer van deze tijd. Dat schrijven zes gemeenteraadsleden aan de Tweede Kamer en minister Kajsa Ollongren.

Onder hen zijn de Groninger gemeenteraadsleden Ceciel Nieuwenhout (GroenLinks) en Rik van Niejenhuis (PvdA). “De mogelijkheden om je als politicus tijdelijk te laten vervangen zijn te beperkt, te star en bieden geen ruimte voor flexibiliteit”.

De raadsleden zeggen dat in de samenleving al diverse zaken veranderd zijn wat betreft zwangerschapsverlof, mantelzorg en ziekte. Voor volksvertegenwoordigers geldt dat nog niet. “Zieke raadsleden hebben geen verlof aangevraagd en hebben weken doorgemodderd. Zieke raadsleden die een iets langere herstelperiode nodig hadden, zijn toch na 16 weken weer gestart omdat ze anders nog een keer 16 weken uit de running zouden zijn”.

Ook langere stages of een tijdelijke studie in het buitenland zijn door de huidige verlofregeling niet mogelijk. De raadsleden willen dat verlofregeling daarom snel aangepast wordt.