Twitteraars: ‘Armoede is niet mee kunnen doen in de samenleving’ en ‘leven in constante stress’

nieuws

“Armoede was voor mij net bevallen zijn van een tweeling, van de stress niet genoeg borstvoeding aanmaken en vervolgens geen geld hebben voor de (dieet) kunstvoeding die ze nodig hebben.”

Deze reactie kreeg journalist Chris Bakker op een tweet die hij een week geleden plaatste. In de tweet vroeg Bakker: “Wat is armoede? Aub niet Googlen, gewoon eerste reactie. Hoeft niet onderbouwd.” Hieronder een greep uit de reacties.

Niet mee kunnen doen

Ria Maliepaard, Liesbeth Weusten en andere twitteraars reageren dat ‘niet mee kunnen doen’ de beste omschrijving van armoede is. Deze uitdrukking komt het vaakste voor in de reacties. De twitteraars zeggen dat je niet mee kan doen aan de samenleving als je in armoede leeft.

Constante stress
De constante stress die mensen met te weinig geld ervaren wordt door verschillende twitteraars genoemd, bijvoorbeeld door Sandra Nap en Layla de Jong.

Opletten met de boodschappen

Het opletten met het doen van boodschappen is voor verschillende twitteraars zoals Rutger de Quay, RS Staatsburger en ElsRoumen een van de momenten die ze het meeste met armoede associëren.

Schaamte

De schaamte die bij armoede komt kijken is volgens Frans Kerver het ergste van armoede. Ook Jessoph vindt de schaamte en angst voor de instanties erg. Linda Commandeur spreekt van een vicieuze cirkel van schaamte, veel zorgen, veel tijd om dingen te regelen en niet verder kunnen kijken dan de volgende dag.

Bijna 200 reacties

Op de tweet van Bakker kwamen bijna 200 reacties, waarvan een deel als privébericht werd gestuurd. De tweet is geplaatst om een indruk te krijgen van wat Twitteraars denken over armoede. De tweet is hier te vinden.

Het onderzoek Arm in 050 wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de provincie Groningen.

Deel dit artikel: