Gerrit Krolbrug weer open voor scheepvaart, loopbrug vrijgegeven

Het is Rijkswaterstaat maandagavond gelukt om de aangevaren Gerrit Krolbrug in een geopende stand te krijgen. Het scheepvaartverkeer is inmiddels hervat, één van de loopbruggen ging om 22.00 uur open.

“Het laatste nieuws is dat het gelukt is om de brug weer op de spil te plaatsen”, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. “Dat dit gelukt is, is ook heel mooi nieuws. Hierdoor kan de brug weer draaien. We hebben de brug inmiddels met behulp van een kraan op de kant kunnen draaien, in een geopende stand. Ook in de positie die we graag willen.” Nadat de brug open was gedraaid, en de beide Mammoet-kranen in waren gepakt, kon het scheepvaartverkeer hervat worden. Rond 20.30 uur passeerde het eerste vrachtschip. Door de aanvaring waren er zo’n twintig schepen gestrand.

Loopbruggen
Eén van de loopbruggen is maandagavond om 22.00 uur open gegaan. “Dinsdagochtend om 10.00 uur gaat één van de bruggen weer enige tijd dicht vanwege opruimwerkzaamheden. In de loop van de dag zullen de bruggen vervolgens definitief open gaan. Het scheepvaartverkeer zal geen hinder ondervinden van deze opruimwerkzaamheden.”

Aanvaring
De Gerrit Krolbrug werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangevaren door een binnenvaarttanker. Het afgelopen weekend is er druk gewerkt om het scheepvaartverkeer op het Van Starkenborghkanaal te kunnen hervatten. De deadline om de werkzaamheden maandagochtend af te ronden werd niet gehaald. Men kreeg te maken met een tegenvaller omdat er water in een drijver stroomde.

Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl
Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Paul Blom
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Eerder in de avond lagen nog verschillende schepen te wachten in het Van Starkenborghkanaal. Foto: Henk Ellérie
Deel dit artikel: