Onvrede over banken op Grote Markt: ‘Bij zoveel mensen op terras krijgen wij tik op de vingers’

Een aantal horecagelegenheden in de Groninger binnenstad is niet blij met de timing van de gemeente bij het plaatsen van twee grote ‘bankeilanden’ op de Grote Markt.

De bankeilanden zelf zijn niet zozeer het probleem, maar de timing lijkt verkeerd. Op de bankjes is plek voor twintig mensen, maar van spreidende maatregelen lijkt vooralsnog geen sprake.  “De horeca kan alleen maar dromen van zulke grote groepen”, zo schrijft De Brouwerij donderdagmiddag op haar Facebook-pagina. “Doe je het wel, dan word je op je vingers getikt.”

De Brouwerij is niet de enige verbolgen horecaondernemer. Volgens het café wekken de bankjes ook weerzin bij andere horeca rond het plein: “Horeca-collega’s die daar een terrasuitbreiding willen maken in verband met corona, vissen hierdoor ook nog eens achter het net.”

Aan Stadsblog Sikkom laat Peter Torenbosch van The Stockroom weten het eens te zijn met deze kritiek. Torenbosch zegt te vrezen dat vrienden hier bij elkaar gaan komen om, zonder controle, zelf meegenomen drank te nuttigen. Dit terwijl de horeca zich aan strenge regels moet houden.

De gemeente plaatste de bankjes donderdagochtend op de Grote Markt. De zitplekken dienen als voorproefje voor de herinrichting van het plein, helemaal als vrijdag ook nog eens een aantal bomen en ander groen in en rond de bankeilanden worden geplaatst.