LAKS: “Het is de vraag of scholieren wel klaar zijn voor het eindexamen”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Scholierenorganisatie LAKS vraagt zich af of scholieren zich goed hebben kunnen voorbereiden op de eindexamens. De eindexamens gaan komende maandag van start.

Waar door de coronasituatie de eindexamens vorig jaar niet doorgingen, worden ze dit jaar wel gehouden. “Wij hebben ervoor gepleit de eindexamens anders te houden, bijvoorbeeld door alleen de kernvakken te toetsen”, laat een woordvoerder van het LAKS weten. “De mentale gesteldheid van jongeren is achteruit gegaan en dan onthoud je dingen minder goed. We krijgen veel meldingen van jongeren die stress voelen over de examens. We hopen het niet terug te zien in de resultaten, maar we zijn er wel bang voor dat meer scholieren dan gebruikelijk zullen zakken.”

Het LAKS roept de overheid ook op om na te denken over de eindexamens van de komende jaren. “We hopen dat we zo snel mogelijk terug kunnen naar normaal. Online-onderwijs is geen volwaardig onderwijs. Na de zomervakantie zal fysiek onderwijs weer mogelijk zijn, maar de leerlingen hebben een achterstand opgelopen. We weten niet waar ze staan, dat moet uitgezocht worden.” Het LAKS noemt het belangrijk dat daar op ingespeeld gaat worden. “Dat ze een vak kunnen wegstrepen, net als nu, of een extra herkansing krijgen. Dan kun je scholieren lucht geven zodat ze alsnog kunnen presteren.”