Groningen herdenkt oorlogsslachtoffers met twee minuten stilte (foto’s)

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen - http://rieksoijnhausen.rieksoijnhausen.nl/

In de gemeente Groningen zijn dinsdagavond met twee minuten stilte de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ook overdag vonden er verschillende herdenkingen plaats.

Door de coronamaatregelen verliep de herdenking, net als vorig jaar, sober. Rond 20.00 uur werd er door burgemeester Koen Schuiling (VVD) van de gemeente Groningen en Commissaris van de Koning René Paas (CDA) een krans gelegd bij het monument Sint-Joris en de Draak op het Martinikerkhof. Eerder in de avond gaf Schuiling een toespraak vanuit de Martinikerk. In deze toespraak ging het over onverschilligheid. Schuiling noemt dit de grootste dreiging voor onze democratie.

Democratie
De burgemeester sprak ook van een zorgelijke ontwikkeling. De helft van de jonge tieners hoeft namelijk niet zo nodig in een democratie te leven, terwijl één op de drie veertienjarigen niet weet dat we in een democratie leven. Volgens Schuiling is democratie voor veel jongeren een vaag begrip geworden. Na de toespraak volgde de plechtigheid op het Martinikerkhof. Na de twee minuten stilte speelden leden van de Gruno’s Postharmonie het Wilhelmus. Bij de herdenking was geen publiek aanwezig.

Kransen en bloemstukken
Eerder vandaag werden er bij alle oorlogsmonumenten en -graven in de gemeente Groningen bloemen en kransen gelegd. Ook werd er een krans gelegd bij het Joods Monument aan de Hereweg. Vanwege de harde wind hingen dinsdagavond de vlaggen op de torens niet halfstok. Bij veel woningen hing de Nederlandse driekleur echter wel halfstok.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rieks Oijnhausen – http://rieksoijnhausen.rieksoijnhausen.nl/
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie