‘Europese covid-reispas misschien pas in augustus’

nieuws
Foto: özer özbey from FreeImages

De Europese covid-reispas is mogelijk pas in augustus beschikbaar. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zaterdag gezegd na afloop van een EU-top in Portugal.

Op de EU-top, die digitaal plaatsvond, werd er gesproken over de coronasituatie in Europa. Over de Europese covid-pas, de QR-code, is afgesproken dat die op 21 juni operationeel wordt en dat lidstaten vervolgens zes weken de tijd hebben om het systeem in hun land in te voeren. “We gaan proberen om de periode zo kort mogelijk te houden”, liet Rutte na afloop weten “Ik kan me voorstellen dat andere landen er belang bij hebben om dat ook te proberen, maar op zich hebben ze zes weken de tijd. En dan moet die datum van 21 juni ook nog gehaald worden, anders wordt het allemaal nog weer later.”

De premier spreekt van een streefdatum die afhankelijk is van de discussie die gevoerd wordt. Zo is er bijvoorbeeld de vraag hoe er om moet worden gegaan met landen die hun inwoners gevaccineerd hebben met het Spoetnik-vaccin. Ook ligt de vraag op tafel hoe lang iemand immuun is die de ziekte heeft doorgemaakt. Over deze zaken moet voor 21 juni overeenstemming zijn bereikt.