Brug Aduard aangevaren door vrachtschip: “Stuurhut ligt er af, auto van schip gevallen”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Brug Aduard is maandagavond aangevaren door een vrachtschip. Daarbij is er grote schade ontstaan.

De aanvaring vond plaats rond 18.50 uur. “De brug is geraakt door een schip”, vertelt woordvoerder Christiaan Kooistra van Rijkswaterstaat Noord-Nederland. “Daarbij is er niemand gewond geraakt. Het wegverkeer over de brug is tijdelijk gestremd. We voeren op dit moment een inspectie uit aan de brug.” Rond 21.15 uur werd de brug weer geopend voor het wegverkeer. Onderzoek heeft uitgewezen dat er alleen sprake is van lakschade. Het scheepvaartverkeer werd ook stilgelegd. Deze stremming duurde tot het einde van de avond. Bij de aanvaring raakte een auto die op het dek stond te water. Dit voertuig moest eerst gelokaliseerd worden. Dit gold ook voor de brokstukken van de stuurhut die in het water terecht waren gekomen. Nadat alles uit het water was gehaald kon tegen middernacht het scheepvaartverkeer hervat worden.

Tekst gaat verder onder de foto


Bij de aanvaring werd de stuurhut het water in geschoven. Ook een auto die op het dek stond is in het Van Starkenborghkanaal gevallen. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Brug gestremd
Volgens incidentenfotograaf Rick ten Cate van tencatefotografie.nl is er grote schade ontstaan aan het vrachtschip. “De hele stuurhut ligt er af. De brandweer van Zuidhorn, politie en een ambulance zijn ter plaatse.” De ambulance kon echter al snel weer vertrekken. “De schipper zou tegen een agent verklaard hebben dat hij dacht dat het schip wel onder de brug door kon.” Gedurende de avond kwamen er duikers ter plaatse. “Zij gaan de auto lokaliseren zodat deze geborgen kan worden.”

Adriaan-J
De bemanning heeft het vrachtschip na de aanvaring aan kunnen meren. Het gaat om de Adriaan-J, een motorvrachtschip dat in eigendom is van een scheepvaartbedrijf uit Papendrecht. Het schip is gebouwd in 1996 op de Santierul Naval Orsova SA werf in het Roemeense Orsova. Het schip heeft een lengte van bijna 105 meter en een breedte van ruim 10 meter.

Aanvaringen
Het is niet de eerste keer dat een schip een brug op het Van Starkenorghkanaal aanvaart. Twee weken geleden ramde een binnenvaarttanker de Gerrit Krolbrug die daarbij zwaarbeschadigd raakte. Eerder werden de Paddepoelsterbrug, de brug bij Dorkwerd en bij Zuidhorn al aangevaren. De Paddepoelsterbrug raakte zelfs zo zwaar beschadigd dat deze verbinding nog altijd niet hersteld is.

Later meer.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl