Aantal meldingen seksueel geweld opnieuw gestegen

nieuws

Het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe ontving het afgelopen jaar opnieuw meer meldingen dan in het voorgaande jaar. Het gaat om een toename van 33 procent. De cijfers stijgen al minimaal vijf jaar op rij.

Vorig jaar kwamen bij het centrum in totaal 290 meldingen van seksueel geweld binnen, waarvan 200 uit de provincie Groningen. Bijna 30 procent van de slachtoffers was minderjarig. In minder dan 10 procent van de gevallen gaat het om mannelijke slachtoffers. Bij ruim 40 procent van het aantal meldingen had het seksueel geweld korter dan zeven dagen geleden plaatsgevonden.

Volgens het centrum is het belangrijk dat seksueel geweld uit de taboesfeer wordt gehaald, zodat slachtoffers durven onthullen wat hen is overkomen. Dat moet op meerdere plekken kunnen, zoals op scholen, sportclubs, horecazaken en woon- en zorginstellingen.
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de groep die jaarlijks seksueel geweld meemaakt vele malen groter is dan wordt gemeld. Het centrum roept gemeenten op om een regierol te pakken en seksueel geweld veel breder aan te pakken dan nu gedaan wordt.