Oorlogsverhalen gebundeld: ‘We mogen blij zijn dat we nu in zo’n vrijheid leven’

Het is 15 april 1945. Eén dag voordat de Canadezen Garmerwolde zullen bevrijden. Midden in de nacht schrikken Gerard (9) en zijn ouders wakker van schoten en ontploffende granaten. Ze vluchten uit bed en gaan in de gang zitten, vlak achter de voordeur. Precies daar ontploft een bom. Gerard en zijn ouders komen om het leven.

Deze gebeurtenis is Kees Wierenga (85) zijn hele leven bijgebleven. Wierenga zat samen met Gerard in de klas op de basisschool van Garmerwolde. Hij doet zijn verhaal in het boek ‘Garmerwolde vertelt’.

Twee jaar werk

Met dat boek is de historische commissie van Garmerwolde de afgelopen twee jaar bezig geweest. Het bevat een verzameling van verhalen en herinneringen van mensen die de Tweede Wereldoorlog in Garmerwolde hebben meegemaakt.

Dit mag nooit weer gebeuren. Kees Wierenga – maakte WOII mee

Aanvankelijk zou het vorig jaar zijn uitgegeven, tijdens de viering van 75 jaar vrijheid. Door corona is die uitgave uitgesteld naar aanstaande vrijdag. Het is dan precies 76 jaar geleden dat Garmerwolde door de Canadezen werd bevrijd.

Het boek ‘Garmerwolde vertelt’ (Foto: Bram Koster)
Nog steeds emotioneel

Voor Gerard en zijn ouders kwam die bevrijding dus net te laat. Wierenga: ‘Toen wij later weer naar school gingen, was Gerard er niet meer bij. Die lag hier toen begraven.’

Wierenga wijst naar het graf van Gerard en zijn ouders, dat hij nog regelmatig bezoekt. ‘Ik loop er altijd even naartoe’, zegt hij. Zijn stem slaat over. Een traan loopt over zijn linkerwang. ‘Dit mag nooit weer gebeuren.’

Stof tot nadenken

Henk Vliem is voorzitter van de historische commissie van Garmerwolde. Een verzameling van oorlogsverhalen is waardevol, volgens hem. ‘Het laat je nadenken, over dat we blij mogen zijn dat we nu in zo’n vrijheid leven.’

Het boek is tot stand gekomen dankzij een subsidie en wordt komend weekend gratis thuisbezorgd bij alle Garmerwolders. Daarnaast is het verkrijgbaar in Garmerwolde bij een kruidenierszaak en restaurant.