SP wil openheid over terugbetalen wachtgeld wethouder Diks

De fractie van de SP in de Groningse gemeenteraad wil dat wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) openheid gaat geven over het terugbetalen van haar wachtgeld.

Diks was in de periode 2017 tot 2020 lid van de Tweede Kamer. Zij liet in deze periode haar inkomen aanvullen met wachtgeld van de gemeente Leeuwarden waar zij in de periode daarvoor wethouder was. Tijdens de benoeming van Diks in Groningen ontstond ophef over het gebruik van wachtgeld waarop de wethouder een betalingsregeling met de gemeente Leeuwarden trof. De SP wil dat er nu openheid van zaken wordt gegeven over de betalingsregelingen en of het ontvangen aangevulde wachtgeld al terugbetaald is of niet.

Openheid
“Als wethouder armoedebeleid, schuldenproblematiek en inkomensondersteuning neemt wethouder Diks beslissingen over mensen die geen cent te makken hebben”, vertelt fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Het is al pijnlijk genoeg dat deze bestuurder haar torenhoge inkomen liet aanvullen met wachtgeld. Het zou haar nu ook sieren om openheid over het terugbetalen hiervan te geven.”

“Niets meer gehoord”
De SP noemt openheid en transparantie over ontvangen vergoedingen belangrijk voor het vertrouwen van Groningers in de volksvertegenwoordiging en bestuurders van Groningen. “Sinds de aankondiging in mei 2020 dat wethouder Diks een betalingsregeling heeft getroffen, is er niets meer bekend gemaakt. Tot nu toe hebben we alleen van wethouder Diks gehoord dat zij dit persoonlijke kwestie vindt en dat zij hier zelf niet meer duidelijkheid over wil geven. Wij kunnen ons voorstellen dat de andere wethouders en de burgemeester hier ook een mening over hebben.”

Schriftelijke vragen
De partij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld waarin het college opgeroepen wordt om openheid te geven. Binnen drie weken moet het college met een antwoord komen. Mocht de SP de antwoorden onvoldoende vinden dan kan er alsnog een debat over de kwestie worden gevoerd.