SP: baan- en werkgarantie voor schoonmakers gemeentelijke panden

nieuws
Foto: michael lorenzo from FreeImages

De SP wil dat de schoonmakers van gemeentelijke panden een baan- en werkgarantie krijgen. Het duurt namelijk nog jaren voordat ze in gemeentelijke dienst kunnen komen.

Schoonmakers mogen niet de dupe worden van de traagheid van het gemeentebestuur, aldus de socialisten. In december besloot de gemeenteraad mede op initiatief van de SP om de schoonmakers in gemeentelijke dienst te nemen in plaats van uit te besteden aan commerciële bedrijven. Omdat wethouder Chakor aangeeft meer tijd nodig te hebben om dit voor te bereiden, wil de SP dat de huidige schoonmakers een baan- en werkgarantie krijgen.

Fractievoorzitter Jimmy Dijk zegt: “Zij krijgen daardoor meer zekerheid en gaan fors meer verdienen. Maar we weten dat schoonmaakbedrijven aan het einde van hun contract er alles aan doen om nog zoveel mogelijk geld uit de opdracht te persen. Daartegen moet de gemeente de schoonmakers beschermen.” Volgens wethouder Chakor kunnen de schoonmakers op zijn vroegst in 2024 in gemeentelijke dienst kunnen komen. Dijk: “Dit toont ook aan dat de gemeente geen eigen schoonmaak kan organiseren.” Hij wil een einde aan de vermarkting en privatisering van onder meer de zorg, het openbaar vervoer, de energie en de post en pakketbezorging.