Onderzoek: ‘RUG werkt samen met Chinese ‘leger-universiteiten’

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

Net als vijf andere Nederlandse universiteiten onderhoudt de Rijksuniversiteit Groningen banden met universiteiten die gelieerd zijn aan het Chinese leger. Dat maakte het Delftse universiteitsmedium Delta afgelopen vrijdag bekend.

Volgens Delta werkt de RUG samen met universiteiten, die bekend staan als de ‘Seven Sons of National Defence’. Deze universiteiten worden door verschillende veiligheidsexperts bestempeld als zeer gevaarlijk als het gaat om veiligheid. Zeker de helft van het onderzoeksbudget aan deze universiteiten gaat naar militair onderzoek (raketten, gezichtsherkenning, militaire vliegtuigen en satellieten).

Het is niet bekend op welke gebieden de Rijksuniversiteit precies samenwerkt met de universiteiten. Volgens Delta blijkt dat op de TU Delft onderzoek is gedaan op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechniek.

Kamervragen

Drie Kamerleden van de PVV hebben inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de publicatie. Ze vragen de minister onder andere om bevestigingen over betrokkenheid van de RUG.

De fractie wil daarnaast een screening van de AIVD en de MIVD voor nieuwe Chinese studenten in Nederland. Ook moet de minister een zwarte lijst opstellen van Chinese universiteiten die een veiligheidsrisico vormen, zo stellen de indienende Kamerleden.

Meer problemen tussen RUG en China

De Rijksuniversiteit kwam de afgelopen maanden vaker in opspraak door haar samenwerking met Chinese universiteiten en overheidsinstellingen. Zo wordt er al tijden geprotesteerd tegen de samenwerking van de RUG met het Confucius Instituut Groningen, omdat het Chinees overheidsbeleid zou propageren naar Chinese studenten in Nederland.

Vorige week zegde de RUG haar financieringscontract op het het Chinese Hanban, nadat bleek dat een hoogleraar Chinees zich, vanwege zijn financiële verbintenis met dit instituut, niet kritisch mocht uitlaten over de Chinese overheid.