“Voor alle studenten een jaar collegegeldvrij studeren en een extra jaar stufi”

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

Studenten voor het volgende school- en collegejaar moeten een jaar collegegeldvrij kunnen studeren en een extra jaar studiefinanciering kunnen krijgen. Daar pleit de Groninger Studentenbond, de GSb, dinsdag voor.

Volgens de studentenwond worden alle studenten hard getroffen door de coronacrisis en is grootschalige compensatie op zijn plaats. “We zijn op enorme schaal in de knel gekomen met bijbaantjes en zitten op het randje van de mentale afgrond”, zegt voorzitter Marinus Jongman van de GSb. “Alle studenten hebben recht op serieuze compensatie voor het afgelopen jaar.”

Grootschalig inkomensverlies
Compensatie is ook noodzakelijk omdat volgens Jongman studenten het afgelopen jaar te maken hebben gekregen met grootschalig inkomensverlies. Daarnaast zijn ze ontevreden over het online onderwijs en missen ze de ruimte voor zelfontwikkeling. Ook ondervindt men een dramatische toename van mentale problemen. “Een gratis studiejaar is essentieel om studenten op passende wijze te compenseren en om aan de deceptie van studenten over het afgelopen jaar tegemoet te komen.”

Voorstellen voor compensatie
Vorige week werd duidelijk dat er al verschillende voorstellen voor compensatie op tafel liggen. Zo zou een aantal hogescholen willen dat studenten een jaar langer recht op studiefinanciering, een aanvullende beurs en reizen met het openbaar vervoer moeten krijgen. “Sinds de invoering van het leenstelsel is de studiefinanciering voor het grootste deel van de studenten alleen het recht om te lenen. Dat is op zichzelf geen echte compensatie omdat het voor het grootste deel van de studenten zorgt voor meer schulden.”

Burn-out
Ook het voorstel van GroenLinks en D66 om studenten een gratis studiejaar te geven als zij studievertraging hebben opgelopen schiet volgens de GSb tekort. “Alle studenten verdienen compensatie, niet alleen de studenten met studievertraging. We hebben anderhalf jaar aan brede ontwikkeling gemist, we zijn ontevreden over ons onderwijs en we hebben de prijs voor de crisis betaald met mentale problemen. 82 procent van de jongeren zit dankzij de coronacrisis op het randje van een burn-out, dat is ongekend veel. Dan kan je niet aan komen kakken met compensatie voor een klein deel van ons.”

Actie voeren
Eerder werd een petitie om een deel van het collegegeld terug te betalen en het collegegeld te verlagen 57.000 keer ondertekend. Volgens de GSb wordt het tijd dat de politiek gehoor geeft aan deze geluiden. Mochten de voorstellen niet verbeteren dan wil men actie gaan voeren.