SP en huurders: “Er moet een structurele oplossing komen voor vocht, tocht en schimmel”

nieuws
Foto: SP Groningen

Er moet een structurele oplossing komen om problemen met vocht, tocht, schimmel en kou in huurwoningen te voorkomen. Dat stelt de fractie van de SP samen met huurders uit verschillende wijken.

De SP voert, samen met huurders, al jaren actie voor betere en gezondere woningen. Drie jaar geleden maakte men zich in de gemeenteraad sterk om verbeteringen af te dwingen en om steun van andere fracties te vragen. De wethouder beloofde toen een plan van aanpak voor schimmelwoningen. Drie jaar later moet de SP echter concluderen dat dit plan niet gewerkt heeft. Volgens de partij moet er meer gebeuren en daarom komt men met drie voorstellen voor echte en goede volkshuisvesting in de gemeente.

Eigen koers bepalen
“Huurders worden door corporaties onvoldoende gehoord”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP. “Daarom moet de zeggenschap van huurders veel groter worden. Dus geen anonieme grote corporaties met niet-gekozen bestuurders, maar verenigingen met één stem per lid. Waarbij huurders en woningzoekenden hun eigen leiding kiezen en hun eigen koers bepalen.”

“Woningcorporaties ombouwen tot democratische verenigingen”
De afgelopen jaren heeft de SP met heel veel huurders uit verschillende wijken en dorpen gesproken en ook actie gevoerd. Uit al deze informatie blijkt dat het niet om incidenten gaat. Om het probleem aan te pakken moeten volgens de Socialisten de corporaties worden omgebouwd tot democratische verenigingen. “We moeten zorgen dat huurders niet alleen betalen maar ook kunnen bepalen. Huurders zijn enthousiast over het idee van meer zeggenschap en democratie. Alleen de corporaties lijken hier niet aan mee te willen werken. Bij een belangenstrijd als deze is het aan de politiek om hierover keuzes te maken. Voor de SP is de keuze helder. Wij willen weten of andere partijen deze stap naar huurdersdemocratie ook willen maken.”

Gemeenteraad
Naast het voorstel voor huurdersdemocratie wil de SP dat er een jaarlijkse huurdersraadpleging komt over betaalbaarheid, beschikbaarheid, onderhoud, verduurzaming en vernieuwing. Ook wil de partij dat de gemeente met de corporaties voor ieder huis, iedere straat en iedere buurt een plan en planning maakt, zodat huurders altijd weten wanneer het onderhouden of gerenoveerd wordt. Aanstaande woensdag wordt het onderwerp in de gemeenteraad besproken. Aan het begin van de vergadering zullen huurders uit meerdere wijken komen inspreken. Daarnaast hebben huurders voorbeelden van hun woningen op grote borden opgetekend die worden tentoongesteld voor de raadsleden.

Deel dit artikel: