Verbond vreest teloorgang watersport op Zuidlaardermeer

nieuws
Foto: Gouwenaar via Wikimedia Commons (CC 4.0 SA)

Het Regioteam van het Watersportverbond in Groningen en Drenthe vreest dat plannen van de provincie Groningen en het Waterschap Hunze en Aa’s om het Zuidlaardermeer toekomstbestendig en natuurvriendelijker te maken.

“Als het zo doorgaat, zou het hele Zuidlaardermeer verloren kunnen gaan voor de waterrecreatie”, vertelt Gerard Vloothuis, Regiovertegenwoordiger van het Watersportverbond. “De provincie Groningen wil (vanwege de bodemdaling) het waterpeil in het meer verlagen om te voorkomen dat de stad Groningen wateroverlast krijgt.”

Ook willen de overheden de loop van de rivier de Hunze verleggen en nieuwe rietvelden aanleggen in het meer. Volgens Vloothuis zou dat betekenen dat doorvaart niet meer mogelijk wordt: “Het kan toch niet dat het meer dichtgroeit met waterplanten en dat er geen oplossing komt voor de waterpeilverlaging zodat waterrecreatie mogelijk blijft?”

Het regioteam doet een dringend beroep op waterschap Hunze en Aa’s en de provincie Groningen beter te luisteren naar alle belanghebbenden Vloothuis: “Watersporters gaan juist varen om in de natuur te zijn. Vele watersporters zijn lid van organisaties als de Vogelbescherming en Natuurmonumenten. Als deze natuur niet meer toegankelijk is, valt dat draagvlak snel weg.”