Patiënten UMCG krijgen sneller toegang tot nieuwe medicijnen tegen kanker

nieuws

Het UMCG is één van de vijf Nederlandse ziekenhuizen die meedoen aan het nieuwe Drugs Access Protocol, waardoor nieuwe, dure kankermedicijnen sneller beschikbaar zijn voor behandeling van patiënten. Dat laat het Algemeen Dagblad dinsdagochtend weten.

Tot nu toe zijn nieuwe, dure kankermedicijnen pas beschikbaar voor gebruik na een lang onderzoeksproces, omdat de overheid het geld pas wil investeren op het moment dat de werking grondig is uitgezocht. Daardoor staan de dure medicijnen vaak jaren ‘in de wacht’.

Het nieuwe ‘Drugs Access Protocol’ zorgt ervoor dat de medicijnen tussen een half jaar en een jaar eerder beschikbaar zijn voor gebruik, terwijl de onderhandelingen over de gevraagde prijzen nog lopen. Dat betekent dat de farmaceuten de risico’s dragen van de vroege toegang.

De medicijnen waar het om gaat zijn vaak bedoeld voor zeldzame kankersoorten. Voor dergelijke kankersoorten is vaak moeilijk sluitend bewijs te krijgen voor de effectiviteit van medicijnen. Zo is één van de eerste medicijnen die nu beschikbaar komen het middel Cemiplimab, bedoeld voor de behandeling van plaveiselcel-carcinoom, een slecht te opereren vorm van huidkanker.

Naast het UMCG doen ook het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, het Erasmus MC te Rotterdam, het Maastricht UMC en het Nijmeegse Radboud UMC mee met het nieuwe protocol.