Ontvoerders Pakistaanse student moeten vijf en zes jaar de cel in

nieuws
Foto: Joey Lameris - 112 Groningen

De drie mannen die in januari van dit jaar een student hebben gegijzeld in een woning aan de Kometenstraat in Groningen, moeten celstraffen van vijf en zes jaar uitzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Groningen vrijdagmiddag.

De drie mannen van 22, 24 en 37 jaar komen uit de Stad, Hoogezand en Schiedam. De oudste van het stel, een 37-jarige man uit de Stad, krijgt de hoogste straf. Volgens de rechtbank had hij het grootste aandeel in het geweld wat tegen de Pakistaanse student werd gebruikt tijdens de ontvoering.  Wel vond de rechtbank de eisen van het Openbaar Ministerie voor alle drie verdachten te hoog, namelijk acht jaar cel. In vergelijkbare zaken werden de verdachten tot lagere straffen veroordeeld.

De drie verdachten moeten samen ook bijna 120.000 euro zien op te hoesten als schadevergoeding aan het slachtoffer.

Ontvoering en gijzeling

Tijdens de ontvoering, die op 20 januari van dit jaar plaatsvond, werd het slachtoffer aan de Parkweg in een auto getrokken. Bij de ontvoering werd hij mishandeld en opgesloten in een woning aan de Kometenstraat. De ontvoerders bonden de man vast op een bed, waar de politie hem drie dagen later aantrof. Met de ontvoering wilden de verdachten 250.000 dollar aan losgeld incasseren, uitbetaald in Bitcoins. Ze ontvoerden de jongeman voor losgeld van zijn vader.

De politie kreeg de ontvoerders in het vizier na tips vanuit Londen, die het Skype-gesprek tussen de ontvoerders en de vader van het slachtoffer traceerden. In deze Skype-gesprekken dreigden de ontvoerders de vingers van de jongeman af te zagen en hem te doden als de vader niet met het geld op de proppen kwam.

Verdachten wijzen naar elkaar

De verdachten hun aandeel in de ontvoering niet. Twee van de drie verdachte mannen werkten in een shoarmazaak in Groningen. Volgens de twee planden ze de ontvoering uit geldnood. Waarom de derde verdachte meedeed, blijft onduidelijk.