Groningse vrouwen kiezen relatief vaak voor ruggenprik tijdens bevalling

nieuws

Vrouwen in de provincie Groningen kiezen relatief vaak voor een ruggenprik tijdens de bevalling. Dat blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van Perined, de organisatie voor geboortezorg.

De afgelopen vijf jaar koos ruim 21 procent van de Groningse vrouwen voor de zogenoemde epidurale pijnstilling tijdens hun bevalling. Alleen Limburg (27,2 procent en Noord-Brabant (26,4 procent) scoren hoger. Friesland scoort het laagst, met 1,35 procent. Het landelijke percentage ligt op 20 procent. In 2010 was dat nog 16 procent. Vrouwen die bevallen van hun eerste kind kiezen het vaakst voor de ruggenprik.

De epidurale ruggenprik wordt gezien als de meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling, met geringe kans op complicaties. De prik kan in principe op elk moment tijdens de bevalling worden toegediend en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

In de provincie Groningen werden de afgelopen vijf jaar ruim 25 duizend kinderen geboren: 87 procent hiervan kwam ter wereld in het ziekenhuis. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde van 84,4 procent.