Geen extra maatregelen rond jaarwisseling in Groningen

Er komen geen extra maatregelen rond oud en nieuw in de gemeente Groningen. Dat zegt burgemeester Koen Schuiling.

Schuiling maakt zich wel zorgen. Oud en nieuw verloopt namelijk vanwege corona anders dan andere jaren. Er is een vuurwerkverbod en er moet afstand van elkaar gehouden worden.

De burgemeester gaat de jaarwisseling doorbrengen bij de veiligheidsregio. Wanneer de situatie in Groningen toch uit de hand dreigt te lopen kan er meteen opgeschaald worden.

“Dit jaar kunnen we oud en nieuw helaas niet vieren zoals we gewend zijn”, zegt Schuiling. “Vier oud en nieuw in de huiselijke kring. Wens uw buren gelukkig nieuwjaar over de haag en laat familie, vrienden en kennissen via telefoon, app of videobellen weten dat u aan hen denkt. Met ieders medewerking maken we er een veilige en toch gezellige jaarwisseling van en voorkomen we dat de deur voor het virus wijd openzetten. Zodat we volgend jaar de jaarwisseling weer kunnen vieren zoals we met elkaar gewend zijn.”

Vuurwerk mag niet, maar carbid schieten wel. De burgemeester waarschuwt mensen die geen ervaring hebben met carbid schieten: “Doe het niet! Net als bij het verbod op het afsteken van vuurwerk geldt dat we extra druk op de zorg zoveel mogelijk moeten voorkomen. Mensen die niet weten hoe ze carbid moeten schieten, lopen het risico om gewond te raken.”