Regenboogvlag wappert aan Martinitoren: “Er is echt nog werk aan de winkel.”

De regenboogvlag wappert maandag de hele dag aan de Martinitoren. De vlag hangt er omdat het zondag nationale Coming Out Day was, de dag voor acceptatie van lhbti’s.

“Ik denk nog steeds dat het heel belangrijk is,” zegt Annelies van Santen, voorzitter van het COC Groningen en Drenthe. “Ik denk dat mensen het ook fijn en belangrijk vinden dat de vlag wappert. Het is echt een teken van de Coming Out Day en regenboogweek, dus het is fijn dat het zichtbaar is.”

Ze hees de vlag samen met wethouder Glimina Chakor. “Zo lang mensen nog niet kunnen zijn wie ze willen zijn, niet in vrijheid kunnen leven, dan is het belangrijk dat wij de vlaggen blijven hijsen, tot het moment daar is dat het niet meer nodig is.” De acceptatie in de gemeente is nog niet zoals het zou moeten zijn. “Zo lang mensen nog niet uit de kast durven te komen omdat bijvoorbeeld de omgeving het niet accepteert, dan is er echt nog werk aan de winkel.”

Dat ziet Van Santen ook. “Het is nog lang niet vanzelfsprekend voor een hele hoop mensen om te zijn wie je bent. Dus voor heel veel mensen binnen de lhbti-gemeenschap is het soms nog zoeken. Woorden als acceptatie, dat geldt nog steeds niet voor iedereen. We zijn super blij dat we vandaag de vlag mogen uithangen en dat de gemeente dat elke keer ook weer mogelijk maakt. Aan de andere kant is het ook wel eens lastig want het is fijn dat hij hangt, maar het is ook jammer dat het nog moet. Eigenlijk zou het gewoon niet nodig moeten zijn. Het zou fijn zijn dat, hoe mooi de vlag ook is, dat hij eigenlijk niet meer uitgehangen hoeft te worden.”