Stadsbestuur kiest voor nieuw muziekcentrum in Stationsgebied

Het gemeentebestuur heeft een voorkeur voor het Stationsgebied Zuid als locatie voor een nieuw muziekcentrum, als vervanger van De Oosterpoort. Dat zegt wethouder Paul de Rook.

Het Stationsgebied Zuid krijgt de voorkeur boven een locatie aan de Vrydemalaan in het Ebbingekwartier. Het nieuwe centrum is nodig omdat De Oosterpoort verouderd is. Het moet in het jaar 2030 vervangen worden.

Beide locaties zijn geschikt, stelt het gemeentebestuur, maar het Stationsgebied biedt de beste kansen. Het is optimaal bereikbaar (bus, auto en trein) en dient als aanjager voor de levendigheid en gebiedsontwikkeling. Ook kan een nieuw muziekcentrum daar samen met het Groninger Museum uitgroeien tot hét visitekaartje van cultuurstad Groningen. Uit de verkenning bleek verder dat dat Groningen als muziek- en cultuurstad behoefte heeft aan een grote zaal voor popmuziek, een zaal voor klassieke muziek, een kleine zaal voor bijvoorbeeld wereldmuziek en mogelijk een vierde zaal voor beginnend talent en amateurkunst.

Het college stelt voor, het project te starten en opdracht te geven tot het opstellen van een kadernota, met daarin zo concreet mogelijk de kaders, aanpak en risico’s. De kosten (inclusief inrichting) van het nieuw muziekcentrum worden nu geschat op 221 miljoen euro. Dat is het prijspeil van 2030, het jaar waarin het centrum klaar moet zijn.