GCC: ‘Winkels op zondag om 08.00 uur open spreidt drukte en geeft ondernemers meer ruimte’

Vanaf 2021 moeten de winkeltijden in de ‘nieuwe’ gemeente Groningen gelijk zijn. Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club, gooit daarom alvast een balletje op: ‘Zorg ervoor dat de winkels op zondag om 08.00 uur open kunnen.”

Volgens Bos bieden de ruime openingstijden kansen voor zowel ondernemers als klanten. Klanten zouden op zondag beter gespreid worden door ruimere openingstijden, ondernemers zouden kunnen kiezen om een andere dag in de week gesloten te blijven.

Korting

Bos wil vroege vogels dan ook gaan belonen. “Je kunt denken aan een koffievoucher. Zo steun je ook de horeca, maar je zou ook kunnen denken aan korting voor je parkeerticket of een leuke aanbieding in de desbetreffende winkels.” Bos hoopt met de verruiming mensen langer in de stad vast te houden. “Misschien dat ze dan een hapje eten blijven in Groningen of een bezoekje brengen aan het theater.” Bos hoopt dat de stad op die manier weer wat levendiger wordt.

In geen enkel winkelgebied in de gemeente mogen de winkels nu voor twaalf uur open op zondag. In Groningen mogen winkels na het middaguur open tot 22.00 uur. In Haren mogen alleen supermarkten open tussen 13.00 en 18.00 uur, in Ten Boer blijven alle winkels op zondag dicht. De voorgaande regels gelden ook voor feestdagen. Tijdens de coronacrisis zijn de regels al wel verruimd.