Actiegroep: ‘Maar één uitkomst mogelijk; afschaffing van de hondenbelasting in 2021’

Door een zogenaamde ‘hardheidsclausule’ toe te passen voor de kwijtschelding van hondenbelasting voor eigenaren met een laag inkomen, heeft het gemeentebestuur zichzelf voor het blok gezet. Dat schrijft de actiegroep ‘Hondenbelasting, weg ermee!!’ donderdag in een brief aan de Groningse gemeenteraad.

Volgens de actiegroep gaat het toepassen van een ‘hardheidsclausule’, een instrument uit de landelijke belastingwet, zorgen voor rechtsongelijkheid in 2021. Dat kan volgens de actiegroep maar één ding beteken, namelijk de volledige afschaffing van de hondenbelasting in 2021. “Zo kan de nieuwe gemeente Groningen ook duidelijk maken dat het de kleine gemeenten Haren en
Ten Boer niet heeft opgeslokt, maar met respect behandelt”, zo schrijven Michel Mooiman en Marianne Suurmeijer van de actiegroep.

Ook komt de actiegroep met een alternatief, namelijk het opnieuw verhogen van de OZB om het gemis aan kosten op te vangen. “De voormalige gemeente Ten Boer heeft destijds de OZB iets verhoogd om de afschaffing van de hondenbelasting op te vangen”, zo schrijft de actiegroep. “Dat kostte de inwoners toen enkele euro’s per huishouden en voorkwam dat een groep hondenbezitters een onevenredige bijdrage aan de gemeentebegroting moest leveren. Misschien kan de nieuwe gemeente Groningen ook voor die oplossing kiezen”