Minder criminaliteit in Groningen door coronamaatregelen

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Het aantal meldingen van ’traditionele’ criminaliteit in de gemeente Groningen is in het eerste kwartaal van 2020 flink gedaald. Dat blijkt uit de eerste Veiligheidsmonitor van 2020 over de gemeente Groningen. De daling komt, volgens het college van B&W, voornamelijk door de coronacrisis.

Het aantal diefstallen neemt af, doordat de gelegenheid daartoe minder groot is. Meer mensen zijn thuis, waardoor er minder inbraken zijn, in winkels wordt 1,5 meter afstand gehouden waardoor diefstal minder makkelijk is. Het aantal geweldsincidenten en drugsincidenten is gedaald. Ook dit is mede te wijten aan de COVID-19 maatregelen door het sluiten van de horeca. Ook het aantal meldingen van verkeersoverlast daalde.

Als verlengstuk van het aantal overlastmelding steeg juist het aantal gevallen van burenoverlast. Omdat meer mensen thuis waren, ontstonden er meer gevallen van ‘burengerucht’. Ook steeg het onveiligheidsgevoel in de gemeente. Verder kwamen er meer meldingen binnen over verwaarlozing, verslaving of psychische problemen bij buurtgenoten.