Brandveiligheid parkeergarages ondermaats bij elektrische auto’s

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Bij de brandveiligheid in parkeergarages wordt te weinig rekening gehouden met elektrische voertuigen. Het Instituut Fysieke Veiligheid komt volgende week met een rapport met verbeterpunten op het gebied van brandveiligheid in de garages.

Aanleiding voor de conclusie van het IFV, het vroegere Nibra, is de brand woensdagochtend in een parkeergarage in Alkmaar. Daar ontstond brand waarbij verschillende auto’s vlam vatten waaronder een elektrische auto. Om de brand te kunnen bestrijden werd er door de brandweer een robot ingezet omdat er in de garage weinig zicht was. De elektrische auto maakte de situatie complex. “Een elektrisch voertuig blus je niet zomaar even”, zegt een brandweerman tegen NH Nieuws. “Die moet je eigenlijk in een bad leggen. Iets wat op een ondergrondse verdieping van een parkeergarage niet kan.”

Brandveiligheid in parkeergarages niet in orde
Branden in elektrische voertuigen zijn complex omdat de batterij een trager brandverloop heeft en vaak opnieuw op kan laaien. Er moet voldoende koelwater aanwezig zijn om het object langdurig te kunnen koelen. Volgens het IFV is de brandveiligheid in garages op dit moment niet in orde. “De parkeergarages lopen achter qua brandveiligheid ten opzichte van de ontwikkeling van het wagenpark”, aldus het Instituut.

Stavanger
De brand in Alkmaar is niet de eerste brand waarbij de brandweer geconfronteerd wordt met de complexe situatie rond elektrische voertuigen. In januari brak er brak uit in een parkeergarage op de luchthaven van Stavanger in Noorwegen. Daarbij gingen ruim driehonderd auto’s in vlammen op. Uit onderzoek van de Noorse politie is gebleken dat die brand begon bij een elektrische auto die in de garage geparkeerd stond.

Deel dit artikel: