Boerenorganisaties sluiten zich nog niet aan bij actiedag FDF

nieuws
Foto: Casper Slotboom

Boerenorganisaties als Agractie en LTO Nederland willen zich nog niet aansluiten bij de landelijke actiedag van Farmers Defence Force. FDF riep niet-boeren deze week op om volgende week woensdag massaal thuis te blijven.

Agractie wil eerst weten welke plannen FDF in het verschiet heeft. Voorman Bart Kemp van de organisatie laat weten geen voorstander te zijn van acties die veel publiekshinder veroorzaken. LTO zegt gestart te zijn met een petitie waarin wordt gepleit voor een snelle invoering van een alternatieve voermaatregel die door boeren zelf bedacht is.

Boeren voeren al twee weken weken actie tegen de zogeheten voermaatregel van minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw. De minister wil de hoeveelheid eiwitten in veevoer vanaf september verminderen zodat daarmee de stikstofuitstoot afneemt. Boeren zijn fel tegen deze maatregel omdat het de gezondheid van de dieren schaadt. Deze week wordt er geen actie gevoerd omdat FDF een ultimatum bij de minister heeft neergelegd. Dit ultimatum houdt in dat voor komende maandag het veevoerplan van tafel moet.

Blijven de plannen op tafel liggen dan volgt er volgende week woensdag een actiedag. Volgens FDF gaat het om wilde acties waarbij niet gezegd kan worden wat die zijn en hoe en waar die plaatsvinden.