Boeren trekken luid toeterend door Stad: “Sorry voor het wakker maken!”

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

Tientallen boeren op trekkers hebben vrijdagavond luid toeterend een tour door de stad gemaakt. Het protest was rond middernacht afgelopen.

“De voorzitter van de Veiligheidsregio geeft toestemming voor een tour door de stad”, klinkt de stem van een politieagent door een megafoon. Op dat moment is het rond 22.30 uur. Zo’n tachtig boeren staan dan al een uur stil op de Wierumerschouwsterweg in Adorp. Op de kruising met de Provincialeweg worden ze geblokkeerd door de politie. “Er is een route uitgezet. Deze moet gevolgd worden. Jullie mogen niet binnen de Diepenring komen”, vervolgt de stem.

Tekst gaat verder onder het filmpje


Onder begeleiding van de politie vertrekken de boeren rond 22.30 uur vanuit Adorp richting Stad

Blokkade
De boeren zijn op dat moment al enkele uren onderweg. Vanuit Friesland en het Westerkwartier werden ze rond 21.00 uur gespot bij Zuidhorn. Nadat men zich verzamelde bij hotel Aduard wilde men verder rijden richting de stad. Ter hoogte van de kruising met de Zijlvesterweg werd de weg echter geblokkeerd door politiebusjes. “Ze hebben politiebusjes dwars over de weg geparkeerd”, meldt een fotograaf. De boeren besloten daarop linksaf te slaan en kwamen in Adorp terecht. Na overleg gaf de voorzitter van de Veiligheidsregio alsnog toestemming om naar de stad te komen.

Tour door Stad
De stoet arriveerde even voor 23.00 uur in Stad. Luid toeterend trok men de wijk De Hunze in. Daarna reed men via de Korreweg, de Oosterparkwijk via de Griffeweg naar het Hoendiep om via Hoogkerk naar Aduard te rijden. “Sorry dat we jullie allemaal wakker maken”, zeggen twee dames die een live-video op Facebook verzorgen. Het duo rijdt mee in de stoet. “Dit is echt nodig. Wat het kabinet wil, dat kan echt niet.” Tijdens de rit wordt er luid getoeterd. In de stad stonden er vanwege het protest op verschillende plekken files.

Tekst gaat verder onder de foto


Op de Friesestraatweg werd de weg geblokkeerd door politiewagens. Foto: Mélarno Kraan – 112groningen.nl

Voermaatregel
De boeren zijn boos naar aanleiding van de voermaatregel van minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw. De minister wil het eiwitgehalte in krachtvoer voor melkvee vanaf september verlagen zodat hiermee de stikstofuitstoot afneemt. Boeren zijn fel tegen de plannen omdat het de gezondheid van de koeien schaadt. Daarnaast zijn ze het niet eens met de manier waarop de minister de plannen er doordrukt.

Motie verworpen
Afgelopen nacht werd in de Tweede Kamer een motie van SGP-Kamerlid Roelof Bischop verworpen. In deze motie werd opgeroepen om de maatregel te heroverwegen, maar hier bleek geen meerderheid voor te zijn. Een motie van het CDA en de VVD werd wel aangenomen: zij riepen op de voermaatregel door het Planbureau voor de Leefomgeving nog eens te laten herberekenen.

Ook donderdagavond werd er door de agrariërs geprotesteerd. Toen wisten ze na een kat- en muisspel met de politie uiteindelijk met veertig trekkers de Grote Markt op te rijden.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mélarno Kraan – 112groningen.nl
Foto: Mélarno Kraan – 112groningen.nl
Foto: Mélarno Kraan – 112groningen.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Deel dit artikel: