Atalanta wint tuinvlindertelling, Dagpauwoog vaakst gezien in Groningen

nieuws
Foto: Andrey Gorshkov from FreeImages

De Dagpauwoog is de vlinder die tijdens de tuinvlindertelling het vaakst geteld is in Groningen. Dat laat De Vlinderstichting zondagavond weten.

Van 4 tot en met 26 juli organiseerde De Vlinderstichting voor de twaalfde keer de tuinvlindertelling. In de provincie Groningen werden bijna zeshonderd tellingen gedaan in 250 tuinen. De Dagpauwoog werd het vaakst gezien gevolgd door de Atalanta, het Klein Koolwitje en het Groot Koolwitje. Landelijk werden er bijna 14.000 tellingen doorgegeven in ruim 4.500 tuinen. De Atalanta werd landelijk het vaakst gezien, gevolgd door de Dagpauwoog, het Klein Koolwitje en het Groot Koolwitje.

Meer vlinders geteld in het Noorden
Opvallend is dat er in de noordelijke provincies veel meer vlinders geteld werden dan in de gebieden onder de rivieren. “Vlinders hebben nog steeds last van de droogte van de afgelopen jaren”, vertelt een woordvoerder. “In de noordelijke provincies is het een beetje koeler en viel net iets meer regen. En ondanks dat deze zomer niet zo heet is, merken we nog steeds het effect van de afgelopen twee jaar.”

Is 2020 een goed vlinderjaar?
“Dit jaar werden er meer vlinders geteld dan in 2018 en 2019. Maar als we wat langer teruggaan en vergelijken met de periode 2009-2017, zien we helaas een daling van het aantal vlinders. Vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit. De lichte opleving van dit jaar is dan ook geen reden tot optimisme.” De Vlinderstichting roept iedereen dan ook op om in de tuin iets te doen voor vlinders. Plant nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen. Alleen dan kan ervoor gezorgd worden dat de daling een halt wordt toegeroepen.

Alle resultaten over de tuinvlindertelling zijn te vinden op deze website.