ChristenUnie wil extra aandacht voor mensenhandel in Groningen

nieuws

De fractie van de ChristenUnie vindt dat er meer aandacht en bewustwording moet komen voor mensenhandel in de gemeente Groningen. De fractie verzoekt daarom het college om volgend jaar een ‘Week tegen Mensenhandel’ te organiseren.

Mensenhandel is iets dat op veel plekken voorkomt, maar waar lastig grip op te krijgen is. Slachtoffers van mensenhandel zijn vaak niet zichtbaar. Ook gemeenten hebben daar weinig tot geen zicht op. In 2018 waren 668 slachtoffers in beeld bij het landelijk meldpunt, terwijl er ongeveer 6 duizend slachtoffers per jaar zijn in Nederland.

Fractievoorzitter Gerben Brandsema zegt: “Het is belangrijk te beseffen dat mensenhandel overal voorkomt, ook onder onze neus in Groningen. Het grootste deel van de slachtoffers is vrouw, meerderjarig, Nederlands en werkzaam in de seksindustrie, maar ook in andere sectoren, zoals de landbouw of horeca komt uitbuiting voor. Een speciale week in Groningen is een goede manier om extra aandacht en bewustwording te creëren, wat er hopelijk toe leidt dat meer signalen opgepikt worden.”

Tilburg had van 25 t/m 29 mei een succesvolle online week tegen mensenhandel, waarbij een grote groep mensen is bereikt. Datzelfde hoopt de ChristenUnie ook in te Groningen volgend jaar te behalen, en dient daarom in de raadsvergadering van woensdag 24 juni een motie in.