RUG start crowdfund-actie voor onderzoek naar coronavirus

nieuws
Foto: Henry via Pixabay.com

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het UMCG, de Aletta Jacobs School of Public Health, Lifelines en de NDC mediagroep zijn vrijdagmiddag de actie ‘Crowdfunding tegen Corona’ begonnen om meer onderzoek te kunnen doen naar het nieuwe coronavirus.

De onderzoekers van de onderwijsinstellingen willen een antwoord vinden op vragen als: Waarom wordt de een heel ziek en de ander nauwelijks? Welke gevolgen heeft het virus op de lange termijn? Hoe bouwen we antistoffen en immuniteit op? Voor een antwoord op deze vragen gaan de onderzoekers gebruik maken van gezondheidsgegevens van biobank Lifelines en de nieuwe data uit het Lifelines corona-onderzoek. De onderzoekers willen deze gegevensbronnen uitbreiden en in de data duiken voor nieuwe inzichten.

“Het verzamelen, verwerken en analyseren van al die informatie kost veel geld. Dat halen we voor een deel op uit onze eigen organisaties, maar we willen ook een beroep doen op iedereen in Noord-Nederland en daarbuiten om ons te helpen. Ik hoop dat veel mensen meedoen. Want alleen samen krijgen we het virus onder controle. Tegen corona, voor ons allemaal”, zo schrijft Prof. dr. Jochen Mierau, wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health. Doneren kan via de website van de actie. Op deze site is ook meer informatie over de actie te vinden.